fallback

Боув прогнозира банките в САЩ да съкратят още 150 хил. души догодина

По-засегнати от съкращенията ще бъдат малките банки, смята анализаторът

13:43 | 17.12.11 г.

Банките в САЩ могат да съкратят още 150 хил. души през следващата година, тъй като новите регулации и слабото възстановяване на икономиката продължават да притискат финансовата система на страната, прогнозира анализаторът Дик Боув, цитиран от CNBC.

До края на годината големите финансови институции на Wall Street ще се освободят от 230 хил. души персонал.

Боув коментира, че по-засегнати са малките банки и прогнозира, че тези проблеми ще се отразят на икономиката на страната като цяло.

Анализаторът посочи, че проблемът с масовите съкращения на персонал в банките все още не може да бъде разбран от правителството. „Никой не проумява, че тези хора няма да могат да купуват стоки и услуги и да си плащат данъците, а същевременно ще получават помощи за безработни“, каза той.

Изданието отбелязва, че банковите акции катастрофираха през годината и според Боув това е „само началото“.

„Ще бъдат написани стотици допълнителни правила и тези правила ще увеличат още повече цената на финансовите услуги и ще намалят печалбата на банките“, предупреди Боув.

Преди месец анализаторът американските банки са облагодетелствани от европейската дългова криза. ”Европейските банки им продават американски активи с отстъпка в цената, което е изгодно за щатските финансови институции”, заяви Боув, като допълни, че американските финансови институции са „пълни с кеш“ и притеснения за финансирането им не би трябвало да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още