fallback

Съдят бившите шефове на Freddie и Fannie за укриване на данни за ипотечните заем

За 2007 г. и 2008 г. Freddie Mac отчита експозиция към рискови ипотеки от едва 2 до 6 млрд. долара, докато реално тя е възлизала на 244 млрд. долара, се казва в обвинението на регулатора

20:47 | 16.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Щатската комисия за финансов надзор (SEC) съди бившите изпълнителни директори на Fannie Mae и Freddie Mac, Даниел Мъд и Ричард Сайрън, за това че през годините преди колапса на Lehman Brothers са занижавали отчетната стойност на рисковите (subprime) ипотечни кредити държани от техните компании със стотици милиарди долари, съобщава Bloomberg.

Делата заведени днес в федерален съд в Манхатан бяха последвани от изявление на SEC, че комисията се е споразумяла с двете компании да не търси наказателна отговорност. Fannie Mae, субсидираната от федералното правителство корпорация, издала почти половината от ипотечните облигации и базираната във Вирджиния Freddie Mac, „са се съгласили да поемат отговорност“ за своите действия, посочва  SEC.

Според съдебните документи Сириън, Мъд, както и други представители на висшия мениджмънт на ипотечните кредитори са занижили експозицията на своите корпорации към  ниско качествените (subprime) ипотечни кредити.

От 2007 г. до 2008 г. Freddie Mac отчита експозиция към подобни активи от между 2 млрд. долара и 6 млрд. долара, докато реалната стойност на рисковите ипотеки държани от компанията е била 244 млрд. долара, се казва в обвинението на SEC.

От 2006 г. до 2008 г. базираната във Вашингтон Fannie Mae е обявила експозиция към рискови ипотеки от едва 4,8 млрд. долара, докато истинската експозиция на компанията е била почти 10 пъти по-голяма, посочва регулаторът.

„Директорите на Fannie Mae и Freddie Mac са заявили пред инвестиционната общност експозиция към рискови ипотеки, чувствително по-малка от реалната“, казва Робърт Кузами, директор на разследващия отдел на SEC. „Отчетите са били фалшифицирани в момент на изострен инвеститорски интерес към експозицията на двете институции към ниско качествени ипотеки и по този начин пазарите са били подведени за риска в балансите на компаниите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още