fallback

Fitch понижи рейтингите на банкови гиганти от Европа и САЩ

Банките се изправят както пред пазарни предизвикателства, така и пред нови регулации, което влошава перспективите им, смятат от агенцията

09:18 | 16.12.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Агенция Fitch е взела решение да понижи кредитните рейтинги на седем от най-големите банки в Европа и САЩ. Като причина за това се посочват „нарасналите предизвикателства на финансовите пазари“, пише Ройтерс.

Понижението засяга най-силно Barclays и Credit Suisse. Рейтингите на двете финансови институции са смъкнати с по две степени – от АА- до А.

С по една степен е понижен кредитният рейтинг на Bank of America, BNP Paribas, Citigroup и Goldman Sachs.

Предизвикателствата на финансовите пазари, пред които се изправят банките, се резултат както от икономическата ситуация, така и от промените в регулаторните изисквания, посочват от Fitch.

Конкретно в случая със Citigroup се посочва и нарастващото недоволство срещу използването на държавни пари за подкрепа на банките, което намира все по-широка подкрепа в политическите среди.

В същия момент агенцията потвърди дългосрочния рейтинг А на JPMorgan Chase, Morgan Stanley и UBS, както и рейтинга А+ на френската банка Societe Generale.

Решението идва едва ден, след като рейтингите на други пет от водещите банки на Стария континент бяха орязани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още