fallback

Moody's очаква икономиката на САЩ да нарасне с 2,6% догодина

През октомври компанията прогнозираше икономически ръст от 2,5%

20:36 | 15.12.11 г. 3

Moody's Analytics леко завиши очакванията си за икономическия ръст на САЩ през 2012 г., съобщи MarketWatch.

Според новата прогноза на компанията брутният вътрешен продукт (БВП) на Щатите ще се повиши с 2,6% догодина, докато през октомври очакванията бяха за ръст от 2,5%.

От Moody's обаче предупредиха, че ако политиците в страната не се задействат, икономиката ще пострада тежко, тъй като догодина изтичат няколко данъчни и социални мерки, сред които по-ниският трудов данък, както и социалните осигуровки за безработните.

“Очакваме американската икономика да се представи по-добре през 2012 г., но това ще зависи в голяма степен от някои политически решения”, посочват анализаторите.

“Европа се бори за запазването на еврозоната, а в САЩ се опитват да намерят подходяща форма за фискални ограничения. Вярваме, че тези въпроси ще бъдат решени по разумен начин, но степента на несигурност е много висока”, коментира Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics.

Анализаторите предупреждават, че за икономиката на САЩ може да има тежки последствия заради дълговата криза в еврозоната. Експертите отбелязват, че американските акции не са помръднали изобщо заради проблемите в Европа и натиска върху пазарите и финансовите системи.

Компанията предупреждава и за риск от затягане на кредитирането от двете страни на Океана.

Moody's Analytics посочва още, че най-вероятно инфлацията в САЩ ще остане под таргета на Федералния резерв от 2% и през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:40 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още