fallback

Фед потвърди ангажимента си за ниски лихви и намекна за още монетарни стимули

Централната банка на САЩ констатира умерен ръст на американската икономика, но предупреди, че сътресенията на световните финансови пазари представляват заплаха за растежа

22:21 | 13.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ остави без промяна паричната си политика, но посочи, че сътресенията на финансовите пазари представляват заплаха за икономическия растеж, оставяйки отворена вратата за допълнителни монетарни стимули догодина, предава CNBC. Централната банка потвърди виждането си, че икономическите условия вероятно ще оправдаят изключително ниските лихви в диапазона 0-0,25% поне до средата на 2013 г., съмнения около чието запазване внесе проучване на Bloomberg сред икономисти. От Фед констатират умерен растеж на американската икономика въпреки очевидното забавяне на глобалния растеж, но отбелязват, че безработицата остава висока, а жилищният сектор подтиснат.

”Напрежението на световните финансови пазари продължава да бъде значителен риск пред икономическите перспективи”, се казва в изявлението на щатската централна банка след днешната й среща. От банката очакват инфлацията в страната да се установи на нива около и под тези, свързани с нейните цели за ценова стабилност.

За втори пореден път президентът на чикагския клон на Фед Чарлз Евънс се разграничи от решението, заявявайки, че подкрепя незабавно разхлабване на паричната политика. Американската централна банка държи основната си лихва близо до нулата от декември 2008 г. насам, като оттогава е закупила ДЦК и ипотечни облигации за 2,3 трлн. долара в опит за стимулиране на икономическото възстановяване. Част от ръководителите на Федералния резерв смятат, че високата безработица и слабия растеж изискват по-активен отговор, а друга считат, че опасно агресивните действия на централната банка досега може да предизвикат инфлация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още