fallback

Американските акции започнаха седмицата с понижения*

Потвърждението за преразглеждане на европейските държавни рейтинги от Moody`s отрезви инвеститорите след петъчното борсово оживление

18:09 | 12.12.11 г. 3

Американските борси започнаха днешната сесия и новата седмица с рязък спад, след като обещанията за агресивни мерки за преодоляване на дълговата криза в еврозоната не донесоха облекчение нито на инвеститорите, нито на международните рейтингови агенции, съобщава CNBC.

Dow Jones отстъпва с 1,3% до 12 023,36 пункта, като и 30-те компании в него губят позиции, водени от финансовите компании. Акциите на Caterpillar понижават стойността си с 2,7% до 93,35 долара, а тези на General Electric поевтиняват с 1,4% до 16,60 долара.

Индексът Standard & Poor`s губи 1,6% до 1 235,00 пункта, а Nasdad Composite се понижава с 1,85% до 2 597,77 пункта.

Акциите на Citigroup поевтиняват с 5,3% до 27,25 долара, а тези на Onyx Pharmaceuticals отстъпват с 5,6% до 38,37 долара.

Акциите на Intel понижават стойността си с 3,8% до 24,07 долара, след като UBS понижи оценката си за компанията за първото тримесечие на 2012 г.

„Изглежда, че европейските кошмари все пак още не са отминали, като инвеститорите обмислят повторно незабавния си положителен отговор от петък“, заяви Андрю Уилкинсън, старши икономически стратег в Miller Tabak. „Общата европейска валута още веднъж потъна в дълбините на отчаянието, докато инвеститорите преценяват перспективите за бъдещо понижаване на основните лихвени проценти“, добави той.

Срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз осигури споразумение за въвеждане на по-строги бюджетни правила за страните от еврозоната и за предоставяне на 200 млрд. евро на Международния валутен фонд, чрез които да се подпомогне борбата с дълговата криза.

От международната рейтингова агенция Moody`s обаче обявиха, че не са променили плановете си за преразглеждане на рейтингите на 15 държави от еврозоната, тъй като оповестените мерки едва ли ще допринесат съществено за борба с кризата.

Петролът, златото и среброто губят позиции, а доларът повишава курса си спрямо еврото.

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още