fallback

Какво да очакват играчите на валутните пазари тази седмица

Борсовите участници продължават да настояват за по-голям ангажимент на ЕЦБ в борбата с дълговата криза

08:03 | 12.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

След решенията на срещата на върха на еврозоната погледите на много инвеститори са отправени към Европейската централна банка (ЕЦБ) и рейтинговите агенции. „Решаващо за настроението на пазарите през следващите седмици ще бъде как ЕЦБ и агенциите интерпретират резултатите от срещата“, заявява пред Financial Times Райнер Гюнтерман, анализатор на дългови пазари в Commerzbank.

След като през последните две седмици преди заседанието на европейските лидери рисковите премии на много държавни облигации паднаха значително, в петък участниците на пазара показаха относително пасивна реакция. Много от инвеститорите първоначално трудно се ориентираха в това да оценят резултатите от срещата на високо равнище, което се отрази в силни колебания на курсовете.

В края на деня премиите за заемите на Италия и Испания спаднаха с около 20 базисни пункта, но все още са по-високо в сравнение с нивата отпреди седмица. Спадът на лихвите от предходната седмица постепенно затихна, след като ЕЦБ не подаде никакви нови сигнали за по-интензивно ангажиране със загубата на доверието на пазарите на държавни облигации.

Всичко говори за това, че и през следващата седмица няма да се стигне до успокояване на пазарите, пише още Financial Times.

„Еврото може да бъде подложено на допълнителен натиск до края на годината“, очакват стратези от Unicredit. „Има дори опасност от по-нататъшно падане до 1,25 долара", казва Роберто Миалих. През миналата седмица единната валутата бе с почти непроменен курс спрямо американския долар.

Очаква се колебливото поведение на фондовите пазари да продължи. Главният икономист на MM Warburg Карстен Клуде не очаква ръстове на европейските индекси, особено на DAX.

„Виждам малко възможности за дългосрочно надвишаване на границата от 6000 пункта, защото по отношение на еврокризата все още остават много въпросителни“, казва той в интервю за Ройтерс.

През тази седмица водещият германски индекс загуби общо 2% от стойността си. В петък DAX затвори с ръст от 1,9% на 5987 пункта след една неспокойна сесия. Euro Stoxx загуби на седмична база 1,1%, а японският индекс Nikkei отчете спад от 1,8%. В САЩ Wall Street също се влияеше през цялата седмица от лошото настроение в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още