fallback

Dow Jones падна под 12 хил. пункта

Новините от Европа поставиха под натиск инвеститорите

23:32 | 08.12.11 г. 1

Снимка: Ройтерс

Индексите на Wall Street приключиха със спад след изявлението на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Dow Jones се върна под 12 000 пункта, като приключи с понижение от 1,63% до 11 998 пункта. S&P 500 отбеляза спад от 2,11% до 1 234 пункта, а Nasdaq изтри 1,99% до 2 596 пункта.

Драги заяви на пресконференция след днешното заседание на ЕЦБ, че централната банка няма да разширява програмата си за изкупуване на държавен дълг.

Освен това, на заседанието ЕЦБ реши да понижи основния лихвен процент до 1% и лихвата по депозитите за банките до 0,25%, за да се стимулира междубанковото кредитиране и да се преодолеят евентуални ликвидни проблеми.

Спадовете на индексите се задълбочиха, след като излезе информация, че окончателните оценки на капиталовата адекватност на европейските банки на Европейския банков регулатор показват недостиг на близо 115 млрд. евро.

Негативните новини от Европа засенчиха днешните добри данни за пазара на труда в САЩ. Статистиката на трудовото министерство на страната показа, че през миналата седмица по-малко американци са подали искания за помощи при безработица, както и че намаляват трайно безработните в страната.

“Хората се подготвят за най-лошото. Оценката на капиталовите нужди на европейските банки няма да успокои пазарите. Инвеститорите искат генерално решение на кризата”, коментира за Bloomberg Майкъл Шаул от Marketfield Asset Management.

Според Дейвид Кели от JPMorgan Funds САЩ все повече се откъсва от проблемите на Европа. Той смята, че европейските лидери са тези, които трябва да вземат окончателните решения за затягане на фискалната дисциплина и планиране на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още