fallback

Основните американски индекси излязоха на печалба от началото на годината*

Добрите новини от еврозоната заглушиха негативните икономически данни от САЩ

18:02 | 05.12.11 г.

Американските борси отвориха днес с повишения, довеждайки и трите големи индекса на положителна територия от началото на годината, след като френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че са оформили споразумение по плана за преодоляване на европейската дългова криза, а новото италианско правителство одобри пореден пакет с антикризисни мерки, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 1,3% до 12 170,48 пункта, воден от акциите на  JPMorgan, повишаващи стойността си с 4,7% до 33,84 долара, и тези на Bank of America, поскъпващи с 3,9% до 5,86 долара, след като през миналата седмица банката записа втора най-голяма печалба в абсолютно отношение.

Индексът Standard&Poor`s 500 нараства с 1,6% до 1 263,81 пункта, начело с компаниите от финансовия и енергийния сектори, като и 10-те му подгрупи са на положителна територия.

Nasdaq Composite се повишава с 1,5% до 2 665,78 пункта.

Акциите на германската компания SAP губят 0,3% до 53,97 долара, след като тя обяви, че закупува американската софтуерна компания SuccessFactors, специализирана в облачни услуги, а тези на Commercial Metals поскъпват с 1,8% до 14,24 долара, след като компанията отхвърли офертата за закупуване от американския милиардер Карл Айкън с аргумента, че тя значително подценява стойността на компанията и е „опортюнистична“.

Саркози и Меркел призоваха за промяна на договорите в Европейския съюз, насочени към прилагане на строги санкции към финансово безотговорните национални правителства.

Френският президент обаче посочи, че промените може да се отнасят и само за 17-те държави-членки на еврозоната, и подчерта, че би искал промените да бъдат въведени до март 2012 г.

Инвеститорите бяха окуражени и от новия пакет за строги икономии на стойност 30 млрд. евро, гласуван от правителството на италианския премиер Марио Монти и насочен към овладяването на дълговата криза в страната.

Темпото в американския сектор на услугите се е забавило до най-слабия ръст от януари 2010 г., регистрирайки 52,0 пункта през ноември , става ясно от данните на Института за приложен мениджмънт. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да достигне 53,5 пункта.

Промишленото производство пък се е свило с 0,4% през ноември за втори пореден месец, се казва в съобщение на американското министерство на търговията. Експерти очакваха свиване с 0,3%.

*Актуално към 17,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 05.12.11 г.
fallback
Още от САЩ виж още