fallback

Американските борси с положително начало на сесията*

Неочаквано добрите данни за безработицата в САЩ имат основна заслуга за позитивния резултат

18:13 | 02.12.11 г.

Основните американски индекси печелят територия в началото на днешната сесия, насочвайки се към най-силен седмичен ръст от март 2009 г., след като безработицата в страната се понижи до най-ниското си ниво от почти две години и половина, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 1% до 12 138,21 пункта, воден от акциите на Bank of America, които повишават стойността си с 5,4% до 5,83 долара, и тези на JPMorgan, поскъпнали със 7,12% до 32,63 долара.

Индексът Standard&Poor`s 500 печели 1,15% до 1 258,86 пункта, като повечето от подиндексите му регистрират ръст начело с финансовите и индустриалните компании. Nasdaq Composite се повишава с 1,1% до 2 656,06 пункта.

Акциите на Research In Motion обаче потънаха с 8,7% до 16,96 долара, след като производителят на BlackBerry предупреди, че няма да успее да изпълни поставените цели за годината, а тези на H&R Block поевтиняват с 8,2% до 14,74 долара, след като компанията обяви загуба, надхвърлила очакванията на анализаторите.

Броят на новите работни места извън земеделския сектор в САЩ нараснаха със 120 000 през ноември, а безработицата намаля до 8,6%, стана ясно от данните, публикувани от американското министерство на труда.

„Днешното съобщение за заетостта ще промени икономическите нагласи“, заяви Тод Шьонбергер, управляващ директор на LandColt Trading.

Положението в Европа остава в центъра на вниманието, докато лидерите на еврозоната бързат с намирането на окончателно решение за дълговата криза.

Френският президент Никола Саркози обяви вчера, че ще подкрепи по-строги мерки за "бюджетните грешници" в Европа.

Днес германският канцлер Ангела Меркел в реч пред парламента на страната призова за създаването на финансов съюз и засилен контрол.

Меркел заяви, че е безсмислено дори да бъде обсъждано емитирането на общи еврооблигации. По думите ѝ няма бързо, еднократно и лесно решение за дълговата криза в еврозоната.

*Актуално към 17,30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още