fallback

Американските борси летят нагоре в началото на сесията*

Съгласуваните действия на водещите централни банки, допълнени от благоприятни икономически данни за САЩ са в основата на оживлението

18:32 | 30.11.11 г. 5

Основните индекси на американските борси прибавят по над 3,5% в началото на сесията, след като няколко централни банки обявиха съгласувани действия в подкрепа на световната финансова система, макроикономическите данни от САЩ се оказаха по-добри от очакванията, а Китай обяви, че ще разхлаби монетарната си политика чрез понижаване на изискванията за резервите на банките, съобщи CNBC.

Dow Jones се повишава с 3,6% до 11 974,31 пункта, завръщайки се на положителна територия от началото на годината, воден от акциите на Caterpillar, поскъпнали с 6% до 95,96 долара, и тези на Cisco, прибавили 5,8% до 18,70 долара.

Индексът Standard&Poors 500 печели 3,5% до 1 237,47 пункта, като и 10-те му подгрупи са на положителна територия, начело с компаниите от сектора на енергетиката. Сред малкото губещи са акциите на Netflix, понижаващи стойността си с 2,5% до 65,86 долара, след като Wedbush Securities понижи рейтинга ѝ.

Nasdaq Composite напредва с 3,55% до 2 604,72 пункта.

Американският Федерален резерв, Европейската централна банка и централните банки на Великобритания, Канада, Япония и Швейцария се споразумяха за съгласувани действия за облекчаване на нарастващото напрежение в световната финансова система. Този ход е насочен към „увеличаване на възможностите за осигуряване на ликвидна подкрепа за световната финансова система“, се посочва в общо изявление на финансовите институции.

„Пазарите се изстреляха нагоре след новината, но ако спрете и се замислите за нея, ще разберете в каква опасност се намира светът, за да се съберат всички централни банки да спасяват Европа“, коментира Алън Валдес, директор в DME Securities. „Това ще ви накара да се чудите какво ще стане през следващите два или три дни“, добави той.

Междувременно Китай изненадващо обяви първо понижаване на изискванията за банковите резерви с надеждата да подкрепи икономиката, нарастваща с най-бавно темпо от 2009 г.

Според доклада на Automatic Data Processing Inc. частният сектор в САЩ е прибавил 206 000 нови работни места през ноември, надхвърляйки очакванията за ръст на заетите със 130 000.

Броят на планираните съкращения от американските компании се е понижил с 0,7% до 42 474 през ноември, се посочва в съобщение на консултантската фирма Challenger, Gray & Christmas.

Бизнес активността в американския Среден Запад се е повишила над очакванията, след като поръчките са нараснали, се посочва в изследване на Института за приложен мениджмънт. Индексът на бизнес активността е достигнал 62,6 пункта при 58,4 пункта през октомври, като очакванията на анализаторите бяха той да остане без промяна.

Незавършените продажби на съществуващи жилища през октомври пък регистрираха най-висок ръст от почти година от 10,4%, посочват от американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти. Предварителните прогнози бяха за ръст от 1,5%.

*Актуално към 17,40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още