fallback

Продажбите около Деня на благодарността в САЩ удариха рекорд

Потребителите атакуваха американските магазини и похарчиха 52,4 млрд. долара в почивните дни около празника

10:13 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американските потребители масово щурмуваха магазините в почивните дни около Деня на благодарността, което доведе до рекорд при разходите за празника. Похарчената сума е 52,4 млрд. долара, а записаният ръст на продажбите спрямо миналата година е 16 на сто, пише Bloomberg.

Потребителите са похарчили по средно 398,62 долара, което е с над 30 долара повече спрямо похарчените около Деня на благодарността през 2010 година 365,34 долара, съобщават от Националната федерация на търговците на дребно.

Продажбите по интернет в „Черния петък“ пък са скочили с 26 на сто до 816 млн. долара, докато в Деня на благодарността е отчетен ръст от 18 на сто до 479 млн. долара.

„Това е добър, окуражителен сигнал за потребителите въпреки всички смущения в икономиката. Предстои добър Коледен сезон“, посочва за Bloomberg Маршъл Коен, анализатор в NPD Group.

Новината за рекордните продажби обаче не може да се приеме като еднозначен положителен сигнал за състоянието на американските потребители. Според други анализатори част от потреблението просто е било изтеглено от Коледните празници към Деня на благодарността заради големите разпродажби.

На този етап от федерацията на търговците на дребно очакват продажбите през сезона на празниците да нараснат с 2,8 на сто на годишна база. Това би представлявало забавяне наполовина на темпа от 5,2 на сто, регистриран в края на 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още