fallback

Обама подновява дебата за икономическите стимули

Президентът иска да удължи данъчните облекчения върху заплатите като вдигне данъците за най-богатите американци

11:52 | 23.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама възобнови дебата по предложения от него пакет от икономически стимули, след като поиска от крайно разединения щатски конгрес да удължи данъчните облекчения върху запатите на американците, съобщава Financial Times.

„Въпреки всичко, трябва да осигурим на икономиката тласъкът, който й е нужен“, заяви американският президент по време на предизборна обиколка в Ню Хемпшир, ден след като двупартийната "Суперкомисия" не успя съгласува пакета от бюджетни съкращения на стойност 1,2 трлн. долара. Обама допълва, че ще направи „всичко по силите си със или без подкрепата на Конгреса“.

Предложението на Обама за удължаване на данъчните облекчения върху запатите беше направено, след като Федералният резерв (Фед) показа, че е малко вероятно да предприеме нов кръг вливане на ликвидност, а щатската агенция за икономически анализи ревизира оценката си за растежа през третото тримесечие до 2%.

Само „няколко членове“ на Комисията за открития пазар към Фед (FOMC) са на мнение, че не особено оптимистичната икономическа прогноза „може да се окаже основание за по-нататъшно вливане на ликвидност“, което означава, че ново изкупуване на федерален дълг от страна на централната банка за момента може да се изключи.

През август FOMC се ангажира, че ще задържи лихвените проценти на сегашните рекордно ниски нива до средата на 2013 г. През септември банката предприе изкупуване на дългосрочни щатски облигации за 400 млрд. долара с цел да понижи дългосрочните лихви.

Данъчните облекчения върху запатите, които изтичат в края на годината, са част от пакета за стимулиране на заетостта на стойност 447 млрд. долара, който Обама се опитваше да прокара през Конгреса, за да подкрепи икономиката и политическите си позиции.

Според представител на администрацията, Обама ще се постарае да превърне конфронтацията с републиканците в „изяснителен дебат“ за това какво на практика би означавало повишаването на данъците за средната класа с 1000 долара вместо „не голям ръст на данъците за свръхбогатите американци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още