fallback

Непосредствената заплаха от Гърция премина, но кризата далеч не е приключила

CNNMoney разглежда най-лошия сценарий за развититето на дълговата криза в еврозоната, колкото и малко вероятен да е той

18:01 | 05.11.11 г. 21
Автор - снимка
Създател

Непосредствената заплаха от Гърция премина, но финансовата криза в Европа далеч не е приключила, пише CNNMoney.

Гърците може да решат, че им е писнало Германия и Франция да им казват, че трябва да вдигнат данъците, да намалят пенсиите и да работят повече. Те просто могат да кажат, че напускат еврозоната. Страната може да обяви непалтежоспособност и да изостави еврото.

„Не си представям, че Гърция може да фалира и да остане е верозоната”, казва Джордж Магнус, старши икономически съветник в швейцарската банка UBS.

Гръцкото правителство ще пусне собствената си машината за печатане на пари като се завърне към драхмата. Въпреки това малцина желаят това да се случи или в действително вярват, че е възможно.

Макар, че по-евтината драхма ще направи гръцкия износ по-конкурентен на международните пазари, а гръцкия туризъм по-привлекателен, кредиторите на страната, както и хората с депозити в местни банки, по всяка вероятност ще изгубят много пари.

Eurasia Group, консултантска компания за политически риск, оценява шансовете Гърция да напусне еврозоната понстоящем на нула, но според Global Insight, друга консултантска фирма, те са около една трета. Джордж Магнус пък ги определя на 50% през следващите две години и 80% до 2016 г.

Макар, че най-лошият сценарий за Гърция е малко вероятен, той би могъл да изглежда така:

Банкова паника и изключителни бюджетни рестрикции в Гърция

Ако страната обяви фалит, то големите европейски иконмики вероятно ще преустановят всякаква помощ, а гръцкото правителство ще остане без възможност за финансиране.

”Икономиката ще се срине до кешово ниво”, посочва Ян Рандолф, директор Държавен риск в IHS Global Insight. Тези, които имат банкови сметки ще се втурнат да теглят парите си. След като дори и най-стабилните банки могат да изплатят веднага само малка част от депозитите си, то ще настъпят банкови фалити.

Гръцкото правителство ще може да харчи само толкова колкото получава, така че ще настъпи драматично свиване на разходите. Държавата ще се наложи да съкрати огромен брой служители. „Безработицата ще скочи от 15% на 25%”, казва Рандолф.

Паника сред инвеститорите по отношениe на Италия и Испания

Това е сценарият на пренасяне на гръцката дългова криза към други страни. След като Гърция създаде прецедент с напускането на еврозоната, то инвеститорите може да приемат, че същото е възможно да се случи и с други задлъжнели държави, преди всичко Италия и Испания.

При това положение инвеститорите трудно биха финансирали въпросните страни, което ще повиши лихвените им разходи и ще затрудни още повече балансирането на бюджетите им. ”Защо някой изобщо би желал да притежава европейски държавни облигации, ако те не изплащат вложените в тях суми”, пита се Магнус.

Добрата новина е, че този сценарий е малко вероятен. Според анализаторите богатите европейски държави са заложили прекалено много, за да позволят на други страни да напуснат еврозоната.

За разлика от случая с Гърция богатите европейските страни биха оказали натиск върху ЕЦБ да осигури достатъчно ликвидност на другите затруднени държави. Със своята голяма износно ориентирана икономика Германия успя да използва единната валута, за да продава стоките си на европейския пазар по-евтино, отколкото иначе би могла. ”Никой не се е облагодетелствал в по-голяма степен от еврозоната от германците”, изтъква Рандолф.

Световна рецесия

Според анализаторите, ако Гърция напусне еврозоната, Старият континент може да бъде тласнат към нова рецесия. Всъщност повечето смятат, че Европа вече е във, или скоро ще изпита, лека рецесия, независимо от това какво ще стане с Гърция.

Марио Драги, новият президент на ЕЦБ, заяви през тази седмица, че това, на което сме свидетели в момента е слаб растеж, който върви към умерена рецесия в края на годината.

САЩ също не са имунизирани, пише Дъглас Елиът от Brookings Institution. През миналата година износът на Америка за Европа е бил за повече от 400 млрд. долара, а щатските компании имат директни инвестиции в ЕС за над 1 трлн. долара.

Американските банки и техните филиали са отпуснали заеми и друго финансиране за правителства, банки и фирми от еврозоната на стойност 2,7 трлн. долара плюс още около 2 трлн. долара експозиции към Великобритания.

Въпреки това не всички анализатори са убедени, че вълните на европейската криза ще достигнат Америка.

Джордж Магнус от UBS смята, че събитията в Европа биха могли да потопят и САЩ в рецесия, а за Китай ще стане още по-трудно да осъществи меко приземяване на бързорастящата си икономика.

Според Ян Рандолф от IHS Global Insight обаче негативният ефект не би бил прекалено голям, ако другите задлъжнели държави от еврозоната избегнат съдбата на Гърция. „На фона на общата картина Гърция е твърде малка.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още