fallback

Американските борси усилват спада от вчера*

Подновените опасения за дълговата криза в еврозоната и за прехвърлянето ѝ в САЩ, както и слабите макроикономически данни водят индексите надолу

18:04 | 01.11.11 г. 1

Основните американски индекси продължават свободното падане от началото на новата седмица, след като вчера успяха да понижат ръста си за октомври на фона на подновените опасения за дълговата криза в еврозоната след призива на гръцкия премиер за референдум по новия спасителен пакет за страната, увеличил риска от неконтролиран фалит, съобщи CNBC.

Dow Jones се понижава с 1,9% до 11 726,87 пункта, воден от акциите на JPMorgan, губещи до момента 5,5% от стойността си до 32,85 долара, и тези на Cisco, които поевтиняват с 4,4% до 17,71 долара.

Индексите Standard&Poor`s 500 и Nasdaq губят по 2,2% съответно до 1,226,10 пункта и 2 626,14 пункта, като и 10-те подгрупи на S&P регистрират рязък спад, водени от добивните и финансовите компании.

„Ако сте загубили пари през септември и сте реализирали известни печалби през октомври, време е да ги осребрите“, казва Брайън Бетъл, вицепрезидент по търговските въпроси в  Performance Trust Capital Partners, като се аргументира с несигурността около дълговата криза в еврозоната. „През миналата седмица вървяхме нагоре възоснова на плана, измислен от Европа, но имаше висок риск за изпълнението му. В рамките на 4 дни той се разпадна, след като Гърция свика референдум. Слабото звено в световната финансова архитектура е банковата система и оздравяването ѝ е отново на дневен ред“, добави той.

Акциите на големи американски финансови компании като Citigroup, Morgan Stanley и Bank of America поевтиняха рязко, след като крахът на MF Global добави притеснения, че дълговите проблеми на еврозоната могат да се прехвърлят и в САЩ.

Акциите на  Pfizer обаче повишиха стойността си с 2,3% до 19,70 долара, след като фармацевтичният гигант обяви по-добри от очакваните тримесечни резултати и препотвърди прогнозата си за 2012 г., а тези на Credit Suisse потънаха с 9,3% до 26,28 долара, след като банката обяви разочароваща печалба за тримесечието и съобщи, че ще съкрати още 1 500 работни места.

Темпото на ръст в производствения сектор в САЩ неочаквано се забави през октомври до 50,8 пункта спрямо 51,6 пункта през предходния месец, сочат данни на Института за приложен мениджмънт, докато анализаторите очакваха ускорение до 52,0 пункта.

Разходите за строителство в САЩ нараснаха с 0,2% през септември, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Прогнозите на анализаторите бяха за ръст от 0,3%.

*Актуално към 17,10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още