fallback

Силен ръст за щатските индекси след сделката в Европа

Пазарът се повиши заради новините от Европа, но това което не трябва да бъде пропуснато са много добрите данни за икономиката, коментира анализатор

23:08 | 27.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси отбелязаха силен ръст в четвъртък, на фона на ентусиазма обхванал европейските пазари, последвал сделката в Европа и новината, че през третото тримесечие американската икономика е нараснала с най-бързия си темп за последната година, пише MarketWatch.

Пазарът вече беше доста силен на фона на зелената вълна заляла Европа и точно тогава научихме и данните за брутния вътрешен продукт – най-силното доказателство до момента, че страната не е изпаднала в рецесия, казва Дейвид Кели, главен пазарен стратег на J.P. Morgan Funds.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 2,86% до 12209 пункта, като 29 от 30-те компонента на индекса затвориха на зелено.

S&P 500 Index спечели 3,43% до 1285 пункта, като водещ сред 10-те индустриални групи на индекса е финансовият сектор.

Nasdaq Composit нараства с 3.32% до 2739 пункта.

Акциите, суровините и еврото се повишиха, след като инвеститорите приеха доброволно да отпишат 50% от гръцкия дълг, а европейските лидери разшириха спасителния фонд за еврозоната до 1,4 трлн. долара.

„Позитивната новина е, че след месеци и месеци на пазарлъци, европейските лидери постигнаха генерално споразумение“, казва Алън Скрайнка, инвестиционен директор на  Cornerstone Wealth Management.

„Пазарът се повиши заради новините от Европа, но това което не трябва да бъде пропуснато са много добрите данни за икономиката. Растежът не е кой знае колко висок, но определено не може да говорим за рецесия“, допълва той, визирайки данните, че през третото тримесечие щатската икономика е отбелязала ръст от 2,5%.

Друг доклад показва, че през последната седмица първоначалните молби за помощи за безработни са намалели с 2000 до 402 хил. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още