fallback

Републиканците предлагат орязване на разходите с 2 трлн. долара

За разлика от демократите, който предлагат баланс между ограничаването на разходите и повишаването на данъците, републиканците искат орязване на социалните програми

22:03 | 27.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Републиканците в щатския конгрес призовават за понижаване на бюджетните разходи с 2,2 трлн. долара през следващите 10 години, включително чрез сериозно орязване на програмите за здравеопазване за бедни и възрастни американци и изменения в данъчната система, за които те твърдят, че ще подкрепят икономиката, посочват близки до Конгреса източници, цитирани от CNBC.

Планът предложен от републиканците в избраната от Конгреса „супер комисия“, създадена да предложи начини за ограничаване на бюджетния дефицит, предвижда орязване на разходите за програмите Медикеър и Медикейд, които осигуряват средства за здравно обслужване на бедни и възрастни хора.

За разлика от демократите, който предлагат баланс между ограничаването на разходите и повишаването на данъците, говорителят на Конгреса, републиканецът Джон Бейнър заяви, че фокусът на комисията трябва да е насочен почти изцяло върху орязването на социалните програми. Той също така отхвърли и идеята за допълнително намаляване на разходите за отбрана.

„Когато погледнете какво още трябва да бъде направено от супер комисията, почти всичко се върти около разходите по програмите, които представляват повече от две трети от бюджета. Време е да си напишем домашното в тази сфера“, посочва той.

Супер комисията трябва да предложи план за бюджетни съкращения за най-малко 1,2 трлн. долара през следващите 10 години, който да бъде представен пред Конгреса до 23 ноември. Ако сделка не бъде постигната, сумата автоматично ще бъде приспадната от бюджета.

Бейнър заяви, че той би желал да избегне подобно развитие, което би се отразило зле на бюджета за отбрана, традиционно защитаван от републиканците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още