fallback

Щатските банки постепенно увеличават кредитирането

След няколко тримесечия на свиване на кредитните портфейли, някои от най-големите банки отчитат повишения

22:05 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки лошите икономически новини напоследък, нещо странно се случва в американския финансов сектор през последните месеци: банките тихомълком отвориха кредитното кранче, пише The New York Times.

Растежът на заемите е все още скромен и е преимуществено към най-надеждните корпорации и потребители, но след няколко тримесечия на свиване на кредитните портфейли, някои от най-големите банки в страната отчитат повишения.

Citigroup обявиха ръст на кредитния си портфейл през третото тримесечие на годишна база в почти всички направления и географски посоки.

Ръководителите на Wells Fargo обявиха 8% ръст на заемите за малки фирми, докато кредитирането за големите се увеличава в 14 поредни месеца.

Анализаторите очакват, че до края на годината ще започнат да се увеличават и балансите по кредитните карти.

”Не е вярно, че банките не кредитират”, казва Тимъти Слоун, главен финансов директор на Wells Fargo. „То е силно и на базата на това, което виждаме ще продължи да расте.”

Данните за кредитирането сочат, че макар икономиката да остава изключително крехка, доверието на бизнеса и потребителите може би е по-устойчиво, отколкото мнозина експерти смятаха. „То още не се е усилило, но изглежда вече го има”, коментира Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase.

Съществуват безброй обяснения за ръста в кредитирането. Според някои повече потребители се възползват от свръх ниските лихви, докато затруднени длъжници усвояват средства от кредитните си линии. Други вярват, че негативните заглавия от последните седмици са били преувеличени. Ако пък облаците на недоверие, надвиснали над Европа и САЩ се разсеят, то данните за кредитирането биха били още по-силни, смятат банкери и анализатори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още