fallback

Щатските индекси се понижиха рязко на фона на увяхващия оптимизъм в Европа

Коментарите от Берлин, че дискусиите около кризата вероятно ще продължат и през 2012 г. разколебаха очакванията, че нещата ще се оправят, коментират анализатори

23:03 | 17.10.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси отбелязаха спад от над 2% в понеделник, изтривайки печалбите си от миналата седмица, след като Германия отхвърли идеята за бързо разрешаване на дълговата криза в Европа, а Федералният резерв в Ню Йорк публикува разочароващи данни за местното производство, пише MarketWatch.

„Оптимизмът през изминалите две седмици отчасти беше подхранван от очакванията за решителни и бързи действия от страна на политиците в еврозоната, така че коментарите от тази сутрин в известна степен разколебаха нарастващата увереност, че нещата ще се оправят“, казва Фил Орландо, пазарен стратег на Federated Investors.

„Голямата картина е, че имахме страхотен ръст - през последните две седмици S&P 500 се повиши с 14% - така че инвеститорите решиха да поемат глътка въздух и да приберат част от печалбите си“, допълва той.

Dow Jones Industrial Average се раздели с 2,13% до 11397 пункта, като всичките 30 компонента на индекса се оказаха на червено.

S&P 500 се понижи с 1,94% до 1201 пункта, като сред 10-те индустриални групи на индекса най-слабо се представиха компаниите за добив на суровини и финансовият сектор.

Nasdaq Composite Index изгуби 1,98% до 2615 пункта.

Германия обяви, че европейските правителства няма да разрешат дълговата криза в еврозоната на срещата си на 23 октомври, като говорител на германския канцлер Ангела Меркел прогнозира, че дискусиите вероятно ще продължат и през 2012 г.

Акциите на Wells Fargo & Co. се понижиха, след като банката обяви спад на приходите си за третото тримесечие.

Индексът на Федералния резерв в Ню Йорк, проследяващ производствената активност в региона се сви за 5-ти пореден месец през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още