fallback

Защо икономиката на САЩ дава сигнали за възстановяване, а усещането е за рецесия

Слабият пазар на труда, неотшумелият стрес от скорошната криза и икономическата предпазливост са трите основни фактора, пише колумнистът на Yahoo! Finance Даниел Грос

15:44 | 21.10.11 г. 3

Има голямо разминаваме между начина, по който хората усещат икономическата ситуация в САЩ и много от макроикономическите показатели, пише колумнистът на Yahoo! Finance и автор на шест книги Даниел Грос.

Настроенията говорят за рецесия, но голяма част от икономическите индикатори сочат растеж. Данните за потребителското доверие в САЩ (според проучването на Thomson Reuters/University of Michigan) показаха, че то се понижава, като бъдещите очаквания на потребителите са на най-ниското си ниво за последните 30 години, пише Грос.

Разтревожен е и Лакшман Акутан от Economic Cycle Research Institute, който е може би най-авторитетният прогностик по отношение на промените в бизнес цикъла. Той заяви наскоро, че рецесията е неизбежна. И все пак данните показват продължаващо възстановяване, което донякъде изглежда, че се ускорява. На фона на нарастващия негативизъм данните от последните седмици като цяло са позитивни. Продажбите на дребно в САЩ показват силен ръст през септември 2011 г. с 1,1% на месечна база, а августовските са били ревизирани нагоре. На годишна база продажбите на дребно се увеличават с 8%, като силни са продажбите на автомобили. Икономиката е добавила 103 000 работни места през септември, като 137 000 са разкрити в частния сектор. Също така БВП на САЩ, който нарасна с едва 0,4% годишен темп през първото тримесечие на 2011 г., ускори ръста си до 1,3% през второто тримесечие. Очакванията за третото тримесечие на Macroeconomic Advisers са за ръст от 2,7%.

Какво става? Нима всички тези данни са неверни? Просто позитивна информация от минали периоди? Според мен мъчителното възстановяване продължава, пише колумнистът. Основните тенденции се движат в положителна посока, в много случаи по-добре, отколкото повечето хора мислят и очакват. Но има непреодолимо чувство на нестабилност поради три съществени фактора. Първо и най-важно имаме слаб пазар на труда. Не само че нивото на безработицата е 9,1% (или 16,5% за по-широкия показател, отчитащ и непълната заетост), но балансът между трудещите се и работодателите в последните години е изместен драстично в полза на последните.

Персоналния доход намаля през август спрямо юли. Макар корпоративните печалби да скочиха впечатляващо след 2009 г., за последните 2 години до юни реалния доход на домакинствата е намалял с 6,7%. Делът на доходите на работещите пък спадна до исторически ниски нива, посочва Грос.

На второ място, пост-травматичният стрес е новото нормално състояние на обществото. Американците остават шокирани и травмирани от събитията през есента на 2008 г. и дълбоката рецесия от 2008-2009 г. Куче, което е било бито многократно, се плаши само от вдигане на ръка, дори и на човек с добри намерения. Американското общество е като куче, което е удряно прекалено много пъти, посочва анализаторът. Поредицата фалити, голямата загуба на работни места и огромното понижение в стойността на ипотеките промениха нагласите, психологията и поведението на потребителите. Всеки път, когато има някаква драма - месец без увеличение на работните места, намаляване на рейтинг от Standard&Poor's или голям ураган - страховете на американците се възобновяват

На трето място, извън осъзнаваните заплахи, светът е доста несигурно място, изпълнено с потенциални шокове, които могат да засегнат американската икономика. Тъй като потребителите и фирмите бяха хванати неподготвени от кредитния шок през 2008 г., днес те продължават да вземат превантивни мерки и да следят за предупредителни знаци. Много компании тогава бяха близко до фалита поради липсата на кеш, поради което днес те го трупат и не се решават да инвестират или да увеличават дивидентите си. В същото време има много потенциални шокове, за които хората трябва да се подготвят – фалит на Гърция, нова рецесия в Европа, нестабилност в Близкия Изток или рязко забавяне в Китай.

Макар и с влошени нагласи, американската икономика продължава бавно да се измъква от дълбоката дупка, в която изпадна през 2009. Данните сочат, че икономическото възстановяване е вече в 30-тия си месец, въпреки че според мнозина рецесията не е свършвала, обобщава Грос.

Можем да добавим, че по подобен начин у нас, където ръстът на БВП през тази година ще е около 3%, също липсва усещането за край на кризата, а според 68% от гласувалите 2 727 души в анкета на Investor.bg вече е започнала втора вълна на кризата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още