fallback

Гайтнър: САЩ ще играят „много голяма роля“ в подпомагането на Европа

МВФ разполага с достатъчно ресурси, за да финансире в Европа схема, подобна на американскат програма за освобождаване от проблемни активи, твърди министърът на финансите на САЩ

19:15 | 14.10.11 г. 7

САЩ планират да се превърнат в по-активен партньор в нарастващите усилия за изправянето на Европа на крака във финансово отношение, заяви американският министър на финансите Тимъти Гайтнър пред CNBC.

Според Гайтнър Международният валутен фонд разполага с „доста съществени“ ресурси, за да финансира схема, подобна на американската програма за освобождаване от проблемни активи, която преведе финансовите институции в САЩ през кризата от 2008-2009 г.

„Разбира се, чрез МВФ ние вече планираме доста голяма роля. Щастливи сме да видим, че МВФ продължава да играе тази роля в подкрепа на по-мощна и обширна стратегия, където собствените ресурси на Европа, които са много големи, се разгръщат в много по-голяма степен“, посочи министърът на финансите на САЩ.

Той отказа да коментира какъв размер би могла да достигне помощта за Гърция или други държави, които биха могли да имат проблеми с изплащането на текущите си задължения. Според него каквито и да са евентуалните числа, не би имало никакво съмнение, че ще бъдат повече от достатъчни.

„Основно правило в управлението на финансови кризи е да сте сигурни, че разполагате с ниво на ресурси, по-голямо от евентуалните нужди, пред които сте изправени“, обясни Гайтнър. „Ако пазарите виждат това, те ще имат стимул да продължават да отпускат кредити, да инвестират и да придобиват по-големи експозиции спрямо подобни държави“, добави той.

Според него от следващата седмица МВФ ще разполага с „една по-изчерпателна стратегия“ за разрешаване на проблема. Когато това стане, смята американският министър на финансите, заплахата от мащабна световна рецесия ще намалее и това ще направи по-лесно откриването на решения.

„През последните няколко седмици наблюдаваме донякъде окуражаващи данни по целия свят. Виждате стабилен, постепенен – не силен, но постепенен – ръст в големи сектори от американската икономика и виждате част от това да става и извън САЩ“, посочи той.

„Опасенията, че светът може да навлезе във фаза на по-слаб растеж, които наблюдавахте през лятото, донякъде избледняха“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още