fallback

Fitch понижи рейтинга на швейцарската банка UBS от А+ на А

Под въпрос са рейтингите на Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Societe Generale, Bank of America, Morgan Stanley и Goldman Sachs

10:27 | 14.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Международната агенция Fitch Ratings вчера е понижила дългосрочния кредитен рейтинг на швейцарската банка UBS с една степен от А+ на А, съобщава Ройтерс.

Освен това Fitch преглежда за евентуални нови понижения рейтингите на Barclays Bank, BNP Paribas, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Societe Generale, Bank of America, Morgan Stanley и Goldman Sachs Group. 

Пониженията в повечето случаи ще бъдат с една степен, а в някои и с две, посочват от рейтиновата агенция, като изтъкват предизвикателствата пред икономиките и финансовите пазари, както и влиянието на новите регулации в сектора. По-рано вчера агенцията намали кредитните рейтинги на британските кредитни институции Lloyds и Royal Bank of Scotland с две степени от АА- на А, след като през миналата седмица конкурентите ѝ от Moody's направиха същото, при това по отношение на 12 банки. Експозициите на европейските банки към дълговата криза в региона и безпокойството относно бизнес модела на изцяло инвестиционните банки са причина за повечето действия на агенцията, заявява Джу-Юн Лий, управляващ директор във Fitch за финансовите институции.

„Някои от тези банки разчитат значително на набиране на капитали от пазарите, както и на несигурните според нас доходи от борсова търговия“, казва Лий. Това важи особено за  Morgan Stanley и Goldman Sachs в САЩ. Те са по-малко диверсифицирани от универсалните си конкуренти в световен мащаб. Причината за разглеждането на рейтинга на Bank of America от Fitch пък е нейната изложеност спрямо съдебни искове, свързани с ипотечни ценни книжа. Конкурентите й, като Wells Fargo и JPMorgan Chase, не попадат под прицела на агенцията заради по-широките си бизнес модели, стабилни източници на финансиране и липсата на специфични коропоративни рискове, допълва Лий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още