fallback

Индексите на Wall Street отбелязаха ръстове от близо процент

Акциите изгубиха инерция в последния час от сесията заради опасения за европейските банки

23:33 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции затвориха с ръстове от близо процент, макар че изгубиха инерция в последния час от сесията заради доклад, сочещ, че европейските банки може да се свият, за да посрещнат завишените капиталови изисквания.

Оптимизмът, че Словакия скоро ще даде дългоочакваното си одобрение за разширението на Европейския фонд за финансова стабилност подобри настроението на пазара, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) се повиши с 0,9% до ниво от 11 519 пункта, S&P 500 нарасна с 1% до 1 207 пункта, а Nasdaq Composite се покачи с 0,8% до 2 605 пункта.

„Фактът, че Dow Jones завърши на положителна територия е добър знак”, коментира Райън Детрик, старши технически стратег в Schaeffer’s Investment Research. „Виждаме относително добри новини, идващи от Европа, но все още много средства са извън пазара. Ако обаче добрите новини продължат, голяма част от тях могат да се завърнат”, добавя той. По време на срещата си на 21 септември Федералният резерв на САЩ е обмислял нов кръг от покупка на облигации, показа протоколът от заседанието.  Освен това ръководителите на Фед са видели значителни рискове пред икономиката, но очакват тя да набере скорост през идните тримесечия.

От компаниите в DJIA най-много поскъпнаха Disney (+3,5%) и Banc of America (+3,3%), a най-много поевтиняха акциите на Alcoa (-2,4%), след като печалбата на алуминиевия производител през третото тримесечие не оправда очакванията.

PepsiCo поскъпна с 2,9% след като отчете добри резултати за тримесечието, а Research In Motion загуби 2,2%, след като милиони потребители на Blackberry в Европа, Африка, Близкия Изток и части от Америките все още имат проблеми с получаването на електронни съобщения и достъпa до интернет. Икономическите новини от деня показаха, че молбите за ипотечни заеми в САЩ са се увеличили през изминалата седмица, както за покупки, така и за рефинансиране, въпреки повишението на лихвите. Златото прибави 1% до 1 678 долара за трой унция, а среброто се повиши с 1,8% до ниво от 32,58 долара. Американският лек петрол поевтиня с 1,1% до 84,90 долара за барел, а петролът тип Брент се понижи с 0,5% до ниво от 110,88 долара. Еврото поскъпна с 1% до 1,379 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК нарасна с 0,07 процентни пункта до 2,21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още