fallback

PepsiCo отчете 13% ръст на приходите и 4% на печалбата през третото тримесечие

Печалбата на производителят на Pepsi-Cola е малко над очакваната, като според компанията се дължи на икономиите, реализирани вследствие на някои придобивания

17:20 | 12.10.11 г.

Американската компания PepsiCo Inc обяви малко по-добра от очакваното печалба за третото тримесечие и потвърди целта си за годишна печалба въпреки по-слабия принос на разликите във валутните курсове, съобщи Ройтерс.

Производителят на Pepsi-Cola, чипсовете Lays и овесената каша Quaker се позова на икономиите, получени вследствие на придобиването през миналата година на бутилиращите компании в Северна Америка и закупуването на руска компания за млечни продукти, което му е позволило да издържи на повишените цени на суровините и на по-слабото потребителско търсене.

Нетната печалба през третото тримесечие се повишава с 4,2% на годишна база до 2 млрд. долара или 1,25 долара на акция, което е над печалбата от 1,92 млрд. долара или 1,19 долара на акция за аналогичния период на 2010 г.

Като се изключат еднократните приходи и разходи, които не са свързани с пряката дейност на фирмата, печалбата достига 1,31 долара на акция, надхвърляйки с 1 цент усреднената оценка на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Приходите са нараснали с 13,3% до 17,58 млрд. от 15,51 млрд. за същия период на предходната година, като средната оценка на анализаторите бе за 17,18 млрд.

Компанията застава твърдо зад годишната си прогноза за печалбата, като очаква тя да достигне висок едноцифрен ръст в проценти, но включва в нея само 1 процентен пункт печалба от разлики във валутните курсове вместо предвижданите досега 2 процентни пункта.

Прогнозата „отразява несигурността по отношение на маккроикономическите и потребителските тенденции за 2011 г. и предвижда висока степен на нарастване на цените на суровините в световен мащаб и продължаваща подкрепа за стратегическите инициативи на развиващите се пазари и дейностите по развиване на брандовете“, се посочва в съобщение на компанията.

Оттам PepsiCo добавиха, че очакват в обратно изкупуване на акциите й да бъдат вложени около 2,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още