fallback

Положително начало на седмицата за американските борси*

Изявлението на Меркел и Саркози за плана за рекапитализация на банките успокои инвеститорите и ги накара да се вгледат в по-рискови активи

18:33 | 10.10.11 г.

Снимка: Ройтерс

Американските борси удължават печелившата серия, след като инвеститорите бяха окуражени от подновените обещания на Германия и Франция за обявяване на мерки до края на месеца с цел справяне с дълговата криза в региона и вече очакват резултатите на компаниите за третото тримесечие, съобщи CNBC.

Индексът Dow Jones напредва с 2,3% до 11 359,84 пункта, воден от акциите на Bank fo America, повишили стойността си с 4,6% до 6,17 долара, и тези на Caterpillar, поскъпнали с 5,1% до 79,40 долара.

Standard&Poors 500 напредва с 2,7% до 1 186,28 пункта, като и десетте подгрупи в него регистрират ръст, начело с банките и компаниите от енергийния сектор. Индексът Nasdaq Composite прибавя 2,9% до 2 551,69 пункта.

През миналата седмица американските индекси спечелиха около 2%, но са с между 13% и 15% под рекордно високите си нива за годината, регистрирани през април.

Днес държавните учреждения в САЩ имат почивен ден заради празник, което означава и липса на официално публикувани данни за икономиката на страната.

През уикенда германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози обещаха да представят план преди срещата на високо равнище на Г-20 в началото на ноември, с които да подкрепят банките в еврозоната, да укротят дълговата криза в Гърция и да помогнат за ръста в Европа. Това донесе известно облекчение на инвеститорите, довеждайки до по-голям апетит за рискови активи като акции, суровини, както и до поскъпване на еврото.

„Съвместното изявление на Меркел и Саркози да представят план за европейската дългова криза, включително рекапитализация на банките, би трябвало да удължи дискусията за фалита на Гърция, но засега предлага и подкрепа за рисковите активи“, коментира пред MarketWatch Бернд Майер, ръководител на отдела за стратегически инвестиции в Commerzbank.

Банките отново са в центъра на вниманието, след като бордът на директорите на белгийско-френската банка Dexia одобри национализирането на белгийското ѝ поделение  и осигуряването на държавни гаранции за дейността й, като акциите на групировката поскъпнаха с 10%, заличавайки спад от почти 30% след подновяването на търговията с тях.

Спасителната операция може да подложи на допълнителен натиск правителствата на държавите от еврозоната по отношение на оздравителните мерки в банковия сектор на техните страни.

Акциите на  Apple Inc поскъпват с 3,8% до 383,65 пункта, след като компанията обяви, че е получила заявки за над 1 млн. смартфона iPhone 4S през първите 24 часа след представянето му, подобрявайки собствения си рекорд от 600 хил. поръчки за iPhone 4.

Акциите на Sprint обаче достигнаха най-ниското си ниво за последните 2 години и половина, поевтинявайки с 5,8% до 2,27 долара, след като няколко компании понижиха рейтинга й заради притеснения за стратегията и финансовата ѝ стабилност. 

*Актуално към 17,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 08.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още