fallback

Бил Грос: Данните за заетостта в САЩ през септември са негативни

100 хил. нови работни места не са достатъчни, като икономиката се нуждае от 200-250 хил. за да расте, смята мениджърът на Pimco

22:24 | 07.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличението на заетостта в САЩ през септември с 103 хил. работни места  в неселскостопанските отрасли на икономиката не е достатъчно, смята Бил Грос, цитиран от Bloomberg. Очакванията на икономисти бяха за около 60 хил. нови работни места.

Според мениджъра на най-големия облигационен фонд в света – Pimco, това увеличение не е достатъчно за поддържане на растежа, като икономиката се нуждае от 200-250 хил. нови работни места месечно за да расте.

Той посочи още, че никоя политическа партия в страната не разбира какво е необходимо за подпомагане на заетостта.

Не мисля, че президентът Обама се справя успешно в областта на икономиката, посочва Грос. И двата политически лагера не осъзнават проблема със създаването на работни места, изтъква той.

”Имаме нужда от валутна преоценка, което републиканците не одобряват. В някои сектори имаме нужда и от мита. За да създаваме работни места ни трябва политика на производство и потребление в Америка”, казва мениджърът.

Днешните данни за заетостта са негативни, коментира Грос, според който САЩ едновременно трябва да се захванат с проблемите на жилищния и трудовия пазар, инфраструктурата и фирмените кредити.

”Има много малки и средни предприятия, които нямат достъп до заеми защото банките не кредитират. Решаването на този проблем изисква тежка работа в редица области”, смята Грос.

Инвеститорът предпочита облигациите на Германия, Австралия и Канада на фона на слабия растеж на развитите държави. „Това са страни, които могат да устоят на евентуална глобална рецесия”, счита той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още