fallback

Обама: Най-голямата пречка за икономиката на САЩ е несигурността в Европа

Американският президент призова европейците да действат бързо за справяне с дълговата криза и заяви, че Китай "манипулира" курса на юана

21:34 | 06.10.11 г. 9

Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Най-голямата пречка за икономиката на САЩ е несигурността в Европа, заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Ройтерс.

По думите му европейските проблеми оказват сериозно влияние върху финансовите пазари в света, а несигурността около гръцката дългова криза преминава към капиталовите пазари на други страни от Южна Европа, съобщи Dnes.bg.

Обама  добави, че често разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, които са против разпадането на еворзоната. Президентът на САЩ  призова европейците да действат бързо и да се справят с дълговата криза.

Икономиката на САЩ се нуждае да бъде разтърсена незабавно, а кризата в Европа може да има реално отражение върху икономиката на Съединените щати в момент, когато вече е уязвима, заяви още той.

Президентът отбеляза, че икономическият ръст на САЩ се е забавил, а икономическото доверие е било подкопано от Япония и Европа. Важно е да се засили бизнес доверието в САЩ и да се намалят данъците за малкия бизнес, за да се избегне рискът от повторно изпадане в рецесия, допълни той.

Няма съмнение, че икономиката сега е по-слаба, отколкото в началото на 2011 година, призна Обама.

Той  заяви, че Китай накърнява интересите на САЩ, като манипулира валутния курс на юана, за да подпомогне износа си.

"Китай е много агресивен в използването на търговската система в своя полза и в ущърб на другите държави, особено на САЩ," посочи Обама.

Според него обаче законопроектът за компенсиране на загубите на американски производители от занижения курс на юана, на който бе даден ход в Сената, може "да се конфронтира" с международните споразумения. Президентът на САЩ не посочи дали ще наложи вето, ако законопроектът все пак бъде приет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още