fallback

Moody's: Последиците от нова рецесия в САЩ ще се усетят по-слабо от 2008 г.

В момента корпорациите са по-добре подготвени за неблагоприятни икономически сценарии, отколкото в периода на световната финансова криза, смятат от агенцията

11:45 | 04.10.11 г. 1

Евентуална нова вълна на икономическа криза в САЩ ще доведе до по-малко разрушителни последици за икономиката на страната, отколкото световната финансова криза през 2008-2009 г., като делът на неплатежоспособните емитенти при тези със спекулативен рейтинг ще достигне връх от 9,4% през февруари спрямо 14,5% през ноември 2009 г., се посочва в съобщение на международната рейтингова агенция Moody's Investors Service, цитирано от РИА Новости.

Според настоящите оценки този дял ще се задържи на ниво от 2,2% през следващите 12 месеца.

Същевременно поради продължаващото забавяне на възстановяването на американската икономика нивото на безработица може да нарасне до 13% още през първата половина на 2012 г. Дори и в този случай обаче делът на неплатежоспособните емитенти сред тези със спекулативен рейтинг ще се окаже по-нисък, отколкото в периода на криза преди 3 години.

„Прогнозата, според която делът на неплатежоспособните емитенти ще бъде по-нисък, не е учудваща, тъй като корпорациите в момента са по-подготвени за неблагоприятни сценарии в развитието на икономиката, отколкото бяха през 2008-2009 г.“, смята вицепрезидентът на Moody's Кенет Имъри. „За последната година компаниите, чиито рейтинги или прогнози бяха понижени, са по-малко. По-малко бяха и фирмите, чиито рейтинги бяха поставени в списъка за преразглеждане в посока към понижение“, добави Имъри.

Той смята, че фалитът на „слаби“ емитенти е нещо положително в период на криза, тъй като това повишава общото ниво на кредитоспособност на икономиката.

При евентуална рецесия се очаква най-тежки загуби да понесат хотелиерите и развлекателната индустрия, комуналният сектор, компаниите от рекламния бранш и производителите на опаковки, като се очаква делът на неплатежоспособните при тях да надхвърли 10%.

От Moody's прогнозират също, че компаниите, чиито рейтинги ще бъдат понижени до минимални нива, ще бъдат по-малко. В момента има едва 2 емитента с рейтинг Ваа3 и вероятност за допълнително понижаване при евентуална рецесия от над 25%.

В рамките на изследването от агенцията са отчели предходните действия по отношение на рейтингите на корпоративните емитенти, прогнозите за рейтингите им, както и своите прогнози за дългосрочните им показатели за изчисляване на вероятността от фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още