fallback

Лавина от лоши новини повлече Wall Street надолу

Потребителските разходи в САЩ през август се забавят, а доходите на американците падат. В Европа инфлацията се ускори до 3%, а в Китай производството се свива за трети пореден месец

17:57 | 30.09.11 г.

След пороя от лоши новини за щатската икономика сесията на Wall Street тръгна със спадове за индексите. Час след началото на търговията Dow Jones изтрива 0,52% до 11 096 пункта, S&P 500 губи 0,85% до 1 150 пункта, а Nasdaq се срива с 0,93% до 2 458 пункта.

Разпродажбите в Ню Йорк започнаха, след като търговското министерство на САЩ публикува данните за потребителските разходи в страната през август, пише Bloomberg. Статистиката показва, че растежът им се е забавил до 0,2% на месечна база. Ръстът на потребителските разходи през юли е ревизиран до 0,7%.

Данните на търговското министерство на САЩ показват още, че доходите на американците са се свили минимално през август, но се разминаха с прогнозите на анализаторите, които очакваха лек ръст.

Икономисти очакват лоши данни и за бизнес доверието в САЩ.

Статистиката за производствената активност в Китай също разколеба инвеститорите на Wall Street, след като стана ясно, че тя отбелязва спад за трети пореден месец.

Разочароващи данни дойдоха и от Германия. Там продажбите на дребно през август са намалели най-много от 4 години насам, след като дълговата криза доведе до понижение в потребителското доверие и по-засилено спестяване, а не харчене.

В допълнение, европейската статистическа служба Евростат отчете 3% годишна инфлация в еврозоната през септември при таргет 2% и предварителна прогноза за ръст на потребителските цени от 2,5%.

* Актуално към 17.30 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още