fallback

Джим Роджърс: Проблемите на САЩ са много по-сериозни от тези на Европа

Mакар фискалната политика на Америка да е единна, тя е затънала в много повече дългове, отколкото страните от еврозоната, смята инвеститорът

10:46 | 27.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

През последните седмици пазарите бяха „разкъсани“ заради неяснотата около бъдещето на европейската дългова криза. Според инвеститора Джим Роджърс обаче проблемите на Европа бледнеят на фона на това, с което трябва да се справят САЩ, пише CNBC.

“Европа има няколко банкрутирали държави, подобна е ситуацията и с някои щати в САЩ. Ние имаме Илиноис, имаме Калифорния, Ню Йорк – знаете, че това са доста големи щати, изпитващи сериозни икономически проблеми. Имаме пенсионни схеми, които са дълбоко „под водата“, коментира Роджърс.

Според инвеститора структурните проблеми на САЩ са по-дълбоки от тези на Европа. По-високо е и съотношението държавен дълг/брутен вътрешен продукт, посочва Роджърс.

„Европа има някои сериозни проблеми, но като цяло не е затънала в толкова дългове, колкото САЩ. Те нямат огромен търговски дефицит, какъвто имаме ние“, допълва той.

През последните седмици инвеститорите бяха притеснени от липсата на единен отговор от страна на Европа. Лидерите на еврозоната пък биваха обвинявани, че не са достатъчно активни в намирането на кризата въпреки силния натиск, който инвеститорите оказаха върху фондовите борси.

Роджърс обаче вярва, че въпреки автономната и единна фискална политика на САЩ проблемите на страната са доста сериозни, особено по отношение на задлъжнялостта.

За пореден път Роджърс повтори своето виждане, че Гърция трябва да бъде оставена да обяви банкрут и че немските данъкоплатци са прави в несъгласието си силно задлъжнялата страна да бъде спасявана с техните пари.

Според инвеститора емитирането на общи облигации на еврозоната би било лоша идея, тъй като ще предостави на европейските политици по-голяма свобода да харчат. Не са добри и плановете за наливане на голямо количество средства в Европейския фонд за финансова стабилност.

„Това само ще направи евентуален колапс още по-тежък, тъй като така няма да се противодейства на проблемите. Решението при висока задлъжнялост не е поемането на нови дългове, макар те да разсъждават точно по този начин“, категоричен е Роджърс.

Въпреки своите мрачни виждания за американската икономика, Роджърс обявява, че продължава да поддържа доларовите позиции, отворени по-рано тази година в момент, когато според него инвеститорите са гледали прекалено негативно на зелените пари.

Той дори признава, че би купил още долари в случай, че ситуацията в Европа се влоши. Ако обаче се предприемат сериозни мерки за значително отписване на дългове и преструктурирането на задълженията на страни от периферията на еврозоната, това би било добър сигнал за инвестиции в евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още