fallback

Щатските индекси се повишиха поради надеждата за сделка около дълговата криза

Докато не преминем онзи момент през октомври, когато на Гърция бъдат предоставени още пари или страната бъде оставена да фалира, пазарът ще остане около тези нива, прогнозира анализатор

23:22 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се повишиха в понеделник, след като примамливо ниските цени на акциите и оптимизмът, който възстанови европейските индекси помогнаха на американските инвеститори да преглътната слабите данни за продажбите на нови жилища в САЩ, на фона на тежките загуби от изминалата седмица, пише MarketWatch.

„Мисля, че търговията ще остане волатилна за известно време. Все пак очаквам някакво възстановяване и позитивни дни, тъй като според много инвеститори пазарът е евтин“, казва Робърт Павлик, главен стратег на Banyan Partners.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 2,53% до 11044 пункта, воден от доброто представяне на Boeing Co. BA и United Technologies Corp., които при затварянето на сесията отбелязаха ръст от над 3,5%. J.P. Morgan Chase & Co. се повиши с близо 7%.

„Докато не преминем онзи момент през октомври, когато на Гърция бъдат предоставени още пари или страната бъде оставена да фалира, пазарът ще остане около тези нива“, казва Павлик.

S&P 500 се повиши с 2,33% до 1163 пункта, докато Nasdaq Composite спечели 1,35% до 2517 пункта.

Печалбите са резултат от бичите настроения в Европа, където банковият сектор поведе индексите окрилен от надеждата, че политиците ще могат да убедят гласоподавателите за необходимостта от по-голям спасителен фонд за еврозоната.

Все пак търговията в Ню Йорк остана волатилна, поради нестихващите опасения, че Гърция може да фалира.

Пазарът се нуждае от „някакъв конкретен план, за да се стабилизира“ и това „трябва да е нещо повече от слухове“, казва Стивън Карл от The Williams Capital Group, коментирайки спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да понижи лихвените си проценти.

Данни публикувани от търговското министерство на САЩ разкриват, че продажбата на нови жилища бележи годишен спад от 2,3% на сезонна база до 295 хил. жилища – четвъртият пореден месец на червено.

„Въпреки че страховете около европейската дългова криза започват да се разсейват, това не означава, че щастливите дни за глобалната икономика са се завърнали. Помнете, че това е процес, който може да отнеме месеци, а пътят е осеян с много препятствия“, казва Колин Кечински, анализатор на CMC Markets.

Натежавайки на технологичния сектор, акциите на Apple Inc. се понижиха поради опасенията, че компанията намалява производството на нови таблети iPad през четвъртото тримесечие.

Акциите на Intel Corp., компанията с най-добро представяне сред компонентите на Dow през септември, също се понижиха.

Акциите на Exxon Mobil Corp. се повишиха, след като петролните фючърси за ноември се повишиха с 1,75% до 81,30 долара за барел.

Цената на златото с доставка през декември падна с 0,96% до 1624 долара за тройунция, докато среброто се понижи под 30 долара за тройунция до най-ниската си стойност от февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още