fallback

Goldman Sachs затваря своя Global Alpha Fund заради отлив на инвеститори

За осемте месеца от началото на годината хедж фондът е изгубил 12% от стойността си

11:58 | 16.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Goldman Sachs Group Inc., петата по големина на активите банка в САЩ, ще затвори своя Global Alpha Fund, след като клиенти изтеглиха парите си от допреди няколко години най-големия хедж фонд на финансовата институция, пише Bloomberg.

Global Alpha ще спре да събира клиентски такси в края на този месец и има за цел да ликвидира повечето от активите си до средата на октомври, се казва в писмо до клиенти на банката от 14 септември. Фондът, който управляваше активи за 11 млрд. долара през 2007 г. е разполагал с по-малко от 1,7 млрд. долара в края на юни, посочват пожелали анонимност източници на Bloomberg. По данни на Financial Times активите на фонда през 2007 г. са възлизали на 12 млрд. долара.

От 2007 г., когато след серия неудачни залози във валути, акции и облигации по цял свят фондът изгуби 40%, ръководената от Лойд С. Бланкфейн Goldman Sachs се опитва да свие операциите на Global Alpha.

За осемте месеца от началото на годината Global Alpha е изгубил 12% от стойността си.

В писмото Goldman Sachs посочва, че до края на октомври има за цел да разпредели между клиенти 85-90% от общите приходи на фонда. Удовлетворяването на съдебен иск на Global Alpha срещу Lehman Brothers Holdings Inc., която преди 3 години обяви фалит може да отнеме по-дълго време, се посочва в писмото

„Не може да прогнозираме кога фондът ще успее да направи последните плащания към клиентите си“, се казва в писмото на  Goldman Sachs с мотива, че не е ясно кога делото срещу Lehman Brothers ще даде резултат.

Goldman се опитва да се ориентира в новите регулации, включително „Правилото Волкър“, имащо за цел да не позволява на банките да търгуват за собствена сметка, както и да ограничи участието им в хедж фондове и фондове за дялови инвестиции. Управляването на фондове все пак е разрешено, стига банките да залагат много малка част от собствените си пари. 

Източник на Financial Times посочва, че закриването на фонда няма нищо общо с новите регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още