fallback

General Electric ще изкупи обратно дела на Бъфет

Милиардерът предупреждава, че събитието ще се отрази негативно на печалбата на Berkshire Hathaway

11:39 | 14.09.11 г.

General Electric Co обяви, че ще изкупи обратно привилегировани акции Berkshire Hathaway Inc в концерна, които бяха продадени като единствен спасителен вариант по време на финансовата криза през 2008 г., съобщи Ройтерс.

От General Electric посочиха, че ще платят 3,3 млрд. долара плюс неизплатени дивиденти за обратното придобиване на дела на прочутия американски инвеститор Уорън Бъфет. Договореният по емисията от привилегировани акции дивидент е в размер на 10%.

Датата за откупуването е насрочена за 17 октомври.

С дългоочаквания ход главният изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт цели да затвори една от най-трудните глави в историята на компанията, при която проблемите в поделението GE Capital заплашваха да срутят цялата компания.

Бъфет закупи привилегивания дял в General Electric през октомври 2008 г. само седмица, след като придоби подобен на стойност 5 млрд. долара в Goldman Sachs Group Inc.

Инвестициите бяха направени с намерението да покажат доверието му в двете страдащи американски компании във времена на финансова криза, която той оприличи на „икономически Пърл Харбър“.

Този вот на доверие имаше своята цена - General Electric ще плати на Berkshire Hathaway около 1 млрд. долара дивиденти за времето на инвестицията.

В годишното си писмо до инвеститорите по-рано през годината Бъфет се оплака от възможността General Electric да изкупи обратно акциите си, заявявайки, че това би било „нежелано“ събитие, което ще се отрази неблагоприятно на печалбата на Berkshire Hathaway.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още