fallback

Уън Дзябао: Китай възнамерява да увеличи инвестициите си в Европа

Азиатският гигант обаче иска Европейският съюз да признае статута му на страна с пазарна икономика

10:51 | 14.09.11 г. 2

Китай е готов да помогне на претоварената с дългове Европа и по-конкретно чрез увеличаване на инвестициите в икономиките на държави членки на Европейския съюз, заяви китайският премиер Уън Дзябао, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Притеснени сме от трудностите, с които продължава да се сблъсква европейската икономика, и отново заявяваме желанието си да засилим подкрепата и да увеличим нашите инвестиции“, посочи Уън Дзябао.

Същевременно той пожела ЕС да признае пазарния статут на китайската икономика, изразявайки надежда, че лидерите на ЕС ще погледнат на отношенията с Китай „от стратегическа гледна точка“.

„Според правилата на Световната търговска организация статутът на Китай на страна с напълно пазарна икономика трябва да бъде признат до 2016 г. Ако ЕС успее да покаже своята искреност няколко години по-рано, това ще бъде доказателство за нашето приятелство“, смята китайският премиер.

Той изрази надеждата си, че срещата му с лидерите на ЕС през следващия месец ще доведе до „пробив“ по въпроса.

Уън Дзябао подчерта решимостта на страната му да се пребори с инфлацията, както и убедеността си в способността на Китай да поддържа висок икономически ръст въпреки известното му забавяне от началото на годината.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 9,5% в сравнение с 9,7% през първото тримесечие на годината и 9,8% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още