fallback

Щатският търговски дефицит се сви повече от очакваното

Търговският дефицит на страната се е понижил с 13,1% през юли - най-значителният спад от февруари 2009

17:56 | 08.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският търговски дефицит се сви повече от очакваното през юли, достигайки тримесечно дъно, след като американският износ нарасна до рекордни нива, а вносът на суров петрол се забави, пише Bloomberg.

Търговският дефицит на страната се е понижил с 13,1% (най-значителният спад от февруари 2009 г.) до 44,8 млрд. долара от 51,6 млрд. долара през юни, разкриват данни на щатското министерство на търговията, публикувани днес във Вашингтон. Дефицитът се оказа по-нисък от прогнозирания. Щатският износ е нараснал с 3,6%, подкрепен от добрите продажби на американски автомобили отвъд океана, както и повишената активност в сектора на финансовите услуги.

Глобалното забавяне и европейската дългова криза засилват опасенията за отслабване на международния обмен на стоки и услуги до края на годината. Устойчивият растеж може да помогне на щатските производители да преодолеят по-слабото вътрешно потребление и да рестартират възстановяването.

„Търговията може да ни се отрази добре през третото тримесечие“, казва Милан Мулрейн, главен стратег на  TD Securities в Ню Йорк. „Забавянето на глобалната икономика може да не бъде толкова голямо, колкото си мислехме преди няколко месеца и това определено е обнадеждаващо“.

Първоначалните молби за помощи за безработица през изминалата седмица са се повишили – знак че пазарът на труда все още не може да се възстанови. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още