fallback

Купувачите триумфираха на Wall Street

След три дни на червено индексите в САЩ успяха да пробият в зеления спектър и да отбележат покачвания от 2-3%

23:25 | 07.09.11 г.

След три поредни сесии на спад индексите на Wall Street приключиха търговията в сряда със солидни повишения. В края на сесията Dow Jones се покачи с 2,47% до 11 415 пункта, S&P 500 добави 2,86% до 1 199 пункта, а Nasdaq отбеляза ръст от 3,04% до 2 549 пункта.

Bloomberg припомня, че само за първите три дни на септември Dow Jones изтри повече от 4 на сто, което е най-лошото начало на месеца за борсата в Щатите от 2002 г. насам.

Опасенията на инвеститорите за разпространението на дълговата криза понамаляха, след като Конституционният съд в Германия постанови, че решението за оказване на финансова помощ на Гърция е законно, пише MarketWatch.

Засилиха се и спекулациите около плана на американския президент Барак Обама за повишаване на заетостта, който той ще обяви утре. Според инвеститори вероятно около 300 млрд. долара ще бъдат "инжектирани" в икономиката на САЩ в изпълнение на стратегията на Обама за пазара на труда, съобщи Bloomberg.

“Един интересен факт за пазара е, че в последните три сесии, а вероятно и в последните три месеца, фокусът на инвеститорите е насочен към Европа. Днес обаче новините оттам са доста добри”, коментира Арт Хоган от Lazard Capital Markets.

“Едно от най-сериозните опасения на инвеститорите е свързано със способността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да се справи с дълговата криза. Поне до днес изглежда, че институцията върви в правилната посока”, допълни Хоган.

От САЩ обаче продължават да идват смесени сигнали за растежа на икономиката. Днес Федералният резерв съобщи, че в някои региони на страната има сериозно забавяне на растежа заради свитите потребление и производство.

Президентът на Федералния резерв в Чикаго Чарлз Евънс призова за пореден път за повече стимули за редуциране на безработицата в страната. Той предлага още Федералният резерв да поеме ангажимента да запази рекордно ниското ниво на основната лихва, докато безработицата не падне до 7,5%, а средносрочната инфлация не се задържи под 3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още