fallback

Отчитат повече свободни работни места в САЩ през юли и забавяне на назначенията

Търсенето на работна ръка на пазара на труда в САЩ остава слабо на фона на икономическия застой

19:47 | 07.09.11 г.

Свободните работни места в САЩ през юли са били 3,23 млн. в сравнение с 3,17 млн. през юни, показват данни на американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Проучването на ведомството е обхванало около 16 000 предприятия в цялата страна.

Непроменена остава скоростта, с която американският бизнес е освобождавал заети през юли. Темпът на новите назначения и запълването на вакантните длъжности обаче съществено се е забавил и е недостатъчен, за да се стигне до понижение на безработицата в Страната на неограничените възможности. През юли нивото й беше 9,1%, припомня агенцията.

През август пазарът на труда в САЩ записа най-слабия си месец в последната година, след като се оказа, че фирмите извън селското стопанство не са създали работни места.

Президентът Барак Обама изключително много разчита на икономическото възстановяване заради приближаващата предизборна кампания. В тази връзка той е подготвил амбициозен план в подкрепа на заетостта, който ще представи утре.

Броят на свободните работни места в американската икономика, които работодателите планират да запълнят в срок от 30 дни се задържа доста под нивото от 4,4 млн. от декември 2007 г. – още преди началото на рецесията, посочва агенцията. Това е показателно за търсенето на работна ръка на пазара на труда в САЩ, което остава слабо в условията на икономически застой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още