fallback

Щатските индекси се понижиха заради нарастващите опасения за еврозоната

През следващите 18 месеца риск номер остава Европа, която може да се окаже втори Lehman, коментира анализатор

22:41 | 06.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се понижиха за трета поредна сесия във вторник поради нарастващите опасения за дълговата криза в еврозоната, пише MarketWatch.

Швейцарският франк отбеляза най-силния спад от създаването на еврото, след като швейцарската централна банка обяви, че няма да позволява еврото да се търгува под 1,20 франка. Това предизвика засилено търсене на активи, все още приемани за инвестиционно убежище като щатските облигации, чиято доходност падна до нови рекордно ниски нива.

„През следващите 18 месеца, риск номер остава Европа. Това може да се окаже втори Lehman”, казва Пол Белоу, главен икономист на Nationwide, правейки алюзия с колапса на Lehman Brothers Holdings Inc. през есента на 2008 г. - събитие превърнало се в катализатор за финансовата криза.

След като при отварянето на борсата Dow Jones Industrial Average се раздели с над 300 пункта, акциите възстановиха част от първоначалните си загуби, след като индексът за сектора на услугите на Institute for Supply Management неочаквано се повиши до 53,3 пункта през август от 52,7 пункта през юли.

„Това може и да е изненада за пазара, но според икономическите данни за август и юли щатската икономика все още не е в рецесия“, казва Дан Грийнхаус, главен стратег на BTIG LLC.

Dow Jones Industrial Average затвори със загуба от 0,90% на ниво от 11 139 пункта, като всички компоненти на индекса останаха на червено.

Standard & Poor’s 500 се раздели с 0,74% и затвори на 1 165 пункта, като най-голям спад сред 10-те индустриални групи на индекса бележат компаниите от енергийния сектор.

Nasdaq Composite се понижи с 0,26% до 2 474 пункта.

Франкът отбеляза най-силния исторически спад спрямо еврото, след като швейцарската централна банка обяви решението си по-рано днес. Цената на златото се понижи от рекордните си нива, след като инвеститорите започнаха да продават благородния метал, за да компенсират загубите си в швейцарски франкове.

Цената на златото с доставка през декември се понижи до 1 873,30 долара за тройунция, след като по-рано достигна 1 923,70 долара.

В Италия дебатът за приемането на мерките за ограничаване на бюджетния дефицит продължиха на фона на обща стачка, обявена от най-големия италиански синдикат.

„Нещата могат да се влошат и загубите могат да са жестоки. Каква е експозицията на банките? Как това ще се отрази на ликвидността? Надяваме се на някакво разрешение, колкото може по-скоро“, допълва Грийнхаус, коментирайки ситуацията около дълговата криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още