fallback

Как американският Конгрес пречи на икономическия прогрес

Противоборството между демократи и републиканци докара до колапс законодателната дейност в страната, рейтингът на Конгреса падна до рекордно ниското ниво от 13%

15:35 | 06.09.11 г.

Американската икономика се изправя пред огромен риск от изпадането във втора рецесия. Народните избраници в САЩ обаче май повече от успешно я бутат още по-близо до ръба на пропастта, пише CNBC.

Демократи и републиканци се кълнат, че създаването на работни места е техен топ приоритет, но има все повече доказателства, че Конгресът всъщност дълбоко наранява икономиката на страната. Бюджетните проблеми през първото полугодие накараха много федерални агенции да държат милиарди долари, които би трябвало да циркулират в икономиката. Дебатите за вдигането на дълга пък причиниха ураган на финансовите пазари и буквално разгониха потребителите, което доведе до историческо понижение на топ рейтинга на САЩ.

В края на юли пък се разрази спор около субсидиите за развитието на авиационните услуги в селските райони на САЩ. Това спря строителството на летищни съоръжения в цялата страна и в резултат хиляди хора останаха без работа в продължение на няколко седмици. Фирмите, които участват в строителните дейности, още се мъчат да се възстановят от тежкия удар, като правят опит да отсрочат доставки и инспекции, както и да задържат подизпълнителите си, които  се местят на други, печеливши обекти.

Общественото одобрение на работата на Конгреса достигна рекордно ниско ниво от 13% през август, сочат резултати от проучване на Gallup. Голяма част от анкетираните определят преговорите за вдигането на тавана на дълга като “глупави” и “детински”.

Именно обтегната политическа обстановка стана причина Standard & Poor's да реши да свали кредитния рейтинг на САЩ. На свой ред потребителското доверие през август падна до най-ниското си ниво от времето на рецесията (2007 – 2009 г.).

“Колапсът на икономическото доверие не е единично събитие, породено от икономическата реалност”, написа в блог постинг анкетьорът Бил МакИнтърф. “Резият спад на потребителското доверие е директно последствие от липсата на доверие в политическата система и лидерите на САЩ”, допълва той.

Какво да (не) се очаква от Конгреса? Президентът Барак Обама е обещал икономическа програма за създаване на работни места, но анализатори коментират, че Камарата на представителите, която е доминирана от републиканците, ще гласува против някои от най-амбициозните му планове.

Идеите на републиканците пък няма как да пробият в контролирания от демократите Сенат. Заради противоборството Конгресът трудно гласува дори рутинни законодателни инициативи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още