fallback

Дивидентите в САЩ растат с най-бързия си темп за последните седем години

Очаква се сумата на изплатените през тази година дивиденти от най-големите публични компании да се увеличи с 18% до 241 млрд. долара

15:00 | 03.09.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

500-те най-големи публични компании в Америка увеличават дивидентите си с най-бързия темп за последните 7 години, подкрепени от рекордните печалби и натрупания кеш, пише MarketWatch. Това би трябвало да успокои инвеститорите, предпочитащи акциите с дивиденти, които се опариха през 2009, когато световната икономическа криза принуди General Electric, Citigroup и други корпоративни гиганти да съкратят дивидентите си. Увеличението от друга страна показва, че големите фирми все още не са склонни да започнат да наемат въпреки парите, които трупат, след като орязаха значително разходите си, за да се справят с рецесията.

Американската икономика не добави нетно работни места през август, а безработицата остана на равнище от 9,1%, показаха данните от петък. За първите осем месеца на 2011 г. 243 компании от индекса S&P 500 (почти половината) са обявили или повишили дивиденти спрямо 175 за същия период на миналата година и 102 за този период на по-миналата. Начело по дивидентни плащания са секторите основни потребителски стоки, здравеопазване и промишленост.

От началото на годината 226 фирми са обявили повишение на дивидента си, докато само 4 – понижение, което контрастира рязко с 2008, когато 140 компании намалиха или преустановиха плащането на дивиденти.

Verizon Communications, което е част от индекса Dow Jones Industrial Average, обяви в четвъртък, че повишава дивидента си за пета поредна година, като той ще достигне 2 долара на акция годишно (+2,6%). През настоящата година инвеститорите ще приберат 241 млрд. долара дивиденти от компаниите в S&P 500 спрямо 205 млрд. през миналата и 196 млрд. през по-миналата, изчислява Хауърд Силвърблат, старши анализатор в Standard & Poor’s. Той очаква ново повишение в сумата за дивиденти през 2012 година. „Дивидентите имат много добра година“, изтъква анализаторът. „Добрата новина е, че сме на пътя на икономическото възстановяване, но лошата е, че не сме 2008 година.“  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още