fallback

Данните за безработицата вероятно ще принудят Фед да проведе „Операция Туист“

За първи път подобна мярка е предприета през 1961 г. от президента Кенеди и тогавашния шеф на Фед Уилям Мартин в опит да бъде спряно изтичането на капитали от САЩ към Европа

14:30 | 03.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Председателят на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Отговорът на Федералния резерв (Фед) на ужасяващия доклад за безработицата в САЩ, публикуван в петък, вероятно ще е така наречената „Операция Туист“ - едновременното закупуване на щатски облигации с дългосрочен матуритет и продаване на облигации с краткосрочен. Тази мярка ще бъде обявена на следващата среща на централната банка, прогнозират икономисти на Goldman Sachs и други компании, цитирани от CNBC.

Трети кръг на обременената с политическа стигма програма за вливане на ликвидност (QE3) вероятно все още не е в дневния ред на насрочената за 20 и 21 септември среща на Фед. Вливане на ликвидност обаче може да бъде предприето през ноември, предупреждават анализатори.

„След обявяването на по-лошите от очакваното данни за безработицата на срещата на 20 и 21 септември очакваме Фед да обяви удължаване на средния матуритет на баланса си“, пише Ян Хациус, главният икономист на Goldman Sachs, в писмо до клиенти на банката.

Непосредствено след публикуването на доклада Dow Jones Industrial Average изгуби над 200 пункта.

Фед ще купи щатски облигации с 10-годишен или по-голям матуритет в опит да задържи дългосрочните лихвени проценти. Идеята е на инвеститорите и корпорациите да бъде предоставена дългосрочна сигурност, а лихвите по потребителските заеми като ипотеките директно да бъдат понижени.

„През септември Фед вероятно ще обмисли провеждането на „Операция Туист“ и ще понижи лихвите върху свръхрезервите“, казва Дон Рисмилер, главен икономист на Strategas.

„Все още съществуват опасения за инфлацията и това вероятно възпира Фед от провеждането на QE3”, допълва той.

За първи път в историята "Операция Туист" е проведена през 1961 г. от президента Кенеди и тогавашния шеф на Фед Уилям Мартин. Маневрата е имала за цел да спре масивното изтичане на капитали от САЩ към Европа.

За разлика от програмата за вливане на ликвидност, "Операция Туист" няма да разшири баланса на Фед, защото за придобиването на дългосрочните облигации се използват приходите от продажбите на краткосрочните. Последният кръг вливане на ликвидност, който приключи през юни, беше фокусиран върху облигации със средносрочен матуритет.

В петък пазарът изглежда предусети намеренията на Фед. Доходността по 10- и 30-годишните облигации се понижи, докато доходността по облигациите с матуритет под 2 години се повиши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още