fallback

Упътване за нервни инвеститори: Какво да следим през септември

На фокус са речта на Обама пред Конгреса, срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7 и гласуването в германския парламент за европейския спасителен фонд

08:13 | 07.09.11 г. 1

Ако смятате, че август е бил бурен, подгответе се за септември. Борсите приключиха доста волатилния август дълбоко в червената територия, подхранвани от продължаващите притеснения за европейската дългова криза и отслабването на световната икономика, припомня CNBC. През септември се очаква до голяма степен същото.

Ето някои от най-важните събития, които брокерите и инвеститорите ще следят отблизо през месеца.

8 септември: Обама ще говори за икономиката и заетостта

Американският президент Барак Обама се очаква да говори на общо заседание на Конгреса, за да представи предложения за създаване на нови работни места. Скептиците обаче се безпокоят, че Конгресът няма да има желание да се съгласи на увеличаване на разходите. Последните данни за заетостта показаха, че американската икономика не е създала нито едно работно място през август, което увеличи страховете на инвеститорите, че САЩ може би се насочват към нова рецесия. "Ще чуем някои предложения, но дали това ще успее да мине през Конгреса, е отделен въпрос“, казва Скот Браун, старши икономист в Raymond James. „Вашингтон е съсипан – прекарахме толкова време в препирни за дълговата криза, когато трябва да се концентрираме върху подкрепата за икономиката“, добавя той.

9 септември: Среща на  финансовите министри и централните банкери на Г-7

Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър се очаква да присъства на срещата с колегите си от Г-7 в Марсилия, Франция, за да обсъди необходимостта от съживяването на световните усилия в подкрепа на растежа, заетостта и финансовата стабилност. Инвеститори обаче отбелязват, че последните срещи на международно равнище са постигнали по-малко от очакваното. „Има такива, които говорят, и такива, които действат, а до момента те само говорят“, каза Дейвид Маркъс, портфолио мениджър в Evermore. „Онова, което излиза от такива срещи, дотолкова не впечатлява, че губи смисъл преди пазарите да се обърнат ... Световната икономика няма да бъде излекуванa с една среща или едно изявление“, добавя той.

15 септември: Гърция очаква още помощ

Затъналата в дългове балканска държава очаква поредния транш от международната помощ през месеца и част от икономистите се надяват, че тя ще бъде отпусната. „Следващите 10 дни са изключително важни и за Гърция и за тройката при работата им върху данните на техническо ниво и подготовката на схемите, възоснова на които ще бъде приет проектобюджетът“, заяви гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос. Европейският съюз и Международният валутен фонд, които осигуриха многогодишната финансова подкрепа за Гърция от 110 млрд. евро през май 2010 г., вероятно ще предприемат допълнителни действия, за да предотвратят отрязването на Гърция от всякаква помощ на фона на тревогите за евентуално разпространение на дълговата криза и в други икономики от еврозоната, както и в целия банков сектор в региона.

20-21 септември: Среща на американския Федерален резерв

Удължената двудневна среща на Федералната комисия за операции на открития пазар (FOMC) ще бъде наблюдавана много по-отблизо в сравнение с всеки друг път, след като председателят на Фед Бен Бернанке посочи, че институцията е готова да използва допълнителни способи в подкрепа на икономиката, но не обяви изрично нов кръг от вливане на ликвидност в речта си на годишната среща в Джаксън Хол през август. Инвеститорите се надяват, че той ще посочи по-ясни подробности за следващите действия на Фед на срещата на комисията. „Може да има пореден кръг от програмата за вливане на ликвидност, но е по-вероятно да видим промяна в тяхното портфолио – може би продажба на по-краткосрочни съкровищни бонове и изкупуване на повече дългосрочни“, твърди Браун. „Но наистина няма нищо, което правителството и Фед да могат да направят, което да обърне нещата в правилната посока защото ако това можеше да се случи, те вече биха го направили“, добави той.

29 септември: Германският парламент ще гласува за спасителния финансов фонд

Парламентът на Германия по програма трябва да гласува увеличаването на спасителния финансов фонд на еврозоната. Макар да се очаква дясноцентристката коалиция на германския канцлер Ангела Меркел да осигури достатъчно гласове за одобряване на разширените пълномощия на Европейския инструмент за финансова стабилност, шепа законодатели от нея изразиха своето противопоставяне, увеличавайки опасенията, че Меркел може да се нуждае в бъдеще от подкрепата и на други партии. „Ако разглеждаме онези неблагоприятни възможности, идващи от Европа, то те ще предизвикат значима реакция на пазарите в посока надолу“, смята Матиас Кълми, управляващ директор и партньор в HighTower. „Това може да доведе до поскъпване на долара в краткосрочен план, но определено ще видим ръст на цените при валути от нов тип като златото“, добави той.

30 септември: Изтича забраната върху късите продажби в Испания и Италия

Краткосрочната забрана бе удължена в края на август в опит да бъдат поставени колебанията при акциите на европейските банки под контрол на фона на негативните настроения срещу сектора. „Забраните за къси продажби са смешни“, категоричен е Маркъс. „В края на краищата те не постигат много – регулаторът изкуствено задържа курса на акциите от понижение ... Ако пазарите ги теглят надолу заради общата ситуация, те така или иначе ще стигнат дотам. На практика единственото, което правите е да подчертаете, че банките ви имат проблеми“, аргументира се той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още