fallback

Очакват 1,28 трлн. долара бюджетен дефицит в САЩ за 2011 година

Дори с предвидените икономии, през следващото десетилетие бюджетните дефицити ще надхвърлят 3,5 трлн. долара, прогнозира бюджетната комисия към щатския конгрес

18:38 | 24.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният бюджетен дефицит през тази година ще достигне 1,28 трлн. долара, отбелязвайки слабо понижение спрямо 2010 г., сочат прогнози на бюджетната комисия към щатския конгрес, съобщава CNBC.

Комисията обяви, че бюджетните дефицити ще бъдат намалени общо с 3,3 трлн. долара през следващите 10 години, главно в резултат на мерките за понижаване на бюджетния дефицит, гласувани от Конгреса по рано този месец.

Въпреки това федералният бюджет ще остане обагрен в червено за години напред. Дори с предвидените икономии, през следващото десетилетие бюджетните дефицити ще надхвърлят 3,5 трлн. долара, а може би и повече, ако данъчните облекчения от ерата на Буш бъдат удължени и след края на 2012 г.

В доклада има и други лоши новини: Комисията прогнозира доста умерен икономически растеж през следващите няколко години, както и нищожно по-ниска безработица в края на 2012 г.

Прогнозата на комисията е безработицата да падне до 8,5% през четвъртото тримесечие на 2012 г. Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември същата година

„Съединените щати са изправени пред огромни бюджетни и икономически предизвикателства“, се казва в нови доклад на комисията. „На фона на умерения икономически растеж, който очакваме през следващите години, понижаването на безработицата вероятно ще е бавно“.

Бюджетният дефицит за годината е третият по големина след тези през 2009 г. и 2010 г. Спрямо прогнозата си от март комисията очаква дефицитът да е с 116 млрд. долара по-малък. Корекцията се дължи на по-високата от очакваното събираемост на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още