fallback

Печалбите на банките в САЩ с ръст през второто тримесечие

Приходите на сектора намаляват, но се увеличават отпуснатите кредити, а и броят на проблемните банки бележи понижение

18:45 | 23.08.11 г.

Печалбите на американските банки продължават да нарастват, но тенденцията се дължи до голяма степен на по-малкото средства, отделени за покриване на евентуални загуби, съобщиха от федералната агенция за гарантиране на депозитите, цитирани от Ройтерс.

Банковият сектор е спечелил 28,8 млрд. долара през второто тримесечие на 2011 г., което е със 7,9 млрд. долара повече от аналогичния период на предходната година.

От агенцията предупреждават за пореден път, че това увеличение на печалбата не може да бъде подкрепено просто от намаляването на средствата, заделяни срещу загуби.

„Тъй като нивата на резервите срещу загуби доближават историческите си стойности, перспективите за повишаване на печалбите благодарение на по-нататъшно понижаване на резервите намалява“, пише действащият председател на борда на директорите на агенцията Мартин Грюнбърг в своя бележка.

Приходите на банките продължават да намаляват. През второто тримесечие нетните оперативни приходи са намалели с 3 млрд. долара или 1,8% спрямо нивата от същия период на 2010 г., посочват от агенцията.

Положителен сигнал за сектора е, че кредитната част от балансите е нараснала за първи път от 3 години с 0,9% до 64,4 млрд. долара.

Броят на банките в „проблемния списък“ на агенцията е намалял за първи път от 15 тримесечия до 865 от 888 през първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още