fallback

Как търгуваше Уорън Бъфет през последното тримесечие

Големите позиции на милиардера остават почти без промяна, в портфейла се появяват две нови компании

11:18 | 23.08.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Уорън Бъфет сред журналисти и акционери. Снимка: Ройтерс

Винаги е добре да се знае какво има в портфейлите на големите риби и как те нагаждат инвестиционните си стратегии към движенията на пазара. В помощ на инвеститорите в тази насока е задължението на всички фонд мениджъри с по над 100 млн. долара за управление в САЩ да разкриват сделките, които са сключили след изминаването на всяко тримесечие.

От документите става ясно какви са позициите, които съответните фонд мениджъри са имали към края на тримесечията, пише инвестиционният сайт Fool.com.

При всички случаи стратегията на Уорън Бъфет е една от най-интересните и интригуващи за инвеститорите. Компанията на милиардера – Berkshire Hathaway, е увеличавала счетоводната стойност на акциите си със средно 20% за периода 1965-2010 година, което доста надвишава реализираната от S&P 500 доходност от средно 9 на сто.

Дори само това би трябвало да е достатъчно, за да събуди интереса на инвеститорите към позициите, на които залагат Уорън Бъфет и неговия екип.

Изчисления на AlphaClone показват, че всеки, който е инвестирал в десетте най-големи позиции в портфейла на Berkshire в момента, когато те са били разкрити, е щял да реализира 143,8% доходност от 2000 година досега.

Към 30 юни общият размер на позициите на Berkshire Hathaway възлиза на 52 млрд. долара, които са разделени в 27 компании.

Ето и най-големите 10 от тях, както и измененията, реализирани по позициите. В случая промяна е имало в дяловете от едва две компании, което е характерно за търпеливата инвестиционна стратегия на Уорън Бъфет.

Coca-Cola (NYSE: KO)  -- без промяна Wells Fargo (NYSE: WFC)  -- увеличение от 2,8%. American Express (NYSE: AXP)  -- без промяна Procter & Gamble (NYSE: PG)  -- без промяна Kraft Foods (NYSE: KFT)  -- спад от 5,5%. Johnson & Johnson (NYSE: JNJ)  -- без промяна Conoco Philips (NYSE: COP)  -- без промяна Wal-Mart (NYSE: WMT)  -- без промяна US Bancorp (NYSE: USB)  -- без промяна Moody's (NYSE: MCO)  -- без промяна

Berkshire Hathaway е най-големият акционер в американската банка Wells Fargo, като Бъфет харесва инвестицията заради ниската цена на финансиране, която си е осигурила банката. Явно милиардерът е използвал значителното поевтиняване на акциите на представителите на финансовия сектор, за да „допълни” позицията си.

На обратния полюс са акциите на Kraft, които са намалели значително. Причината е, че Бъфет не е особено ентусиазуран от придобиването на Cadbury.

През тримесечието са били закупени доста акции от капитала на MasterCard, като позицията е нараснала с цели 88 на сто.

Новите попълнения

В портфейла на Berkshire има две нови позиции – Verisk Analytics и Dollar General. На пръв поглед и двете изглеждат добри попадения и допълнения към стратегията на компанията.

Verisk Analytics е специализирана в анализите и инструментите за опериране в застрахователния сектор – един от основните сегменти в портфейла на Berkshire. Dollar General пък е верига за пазаруване с отстъпки – ниша, която се развива добре заради високата безработица и стремежа към спестовност в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още