fallback

Фед: Пенсиониращите се „бейби бумъри“ може да задържат индексите с десетилетия

През последните 50 години стойността на щатските индекси е била пряко свързана с демографските тенденции

22:02 | 22.08.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Застаряващите представители на поколението на „бейби бумърите“ в САЩ може да задържат ниските стойности на щатските индекси през следващите две десетилетия, тъй като те масово разпродават инвестициите си, за да финансират пенсионирането си, се посочва в доклад на Федералния резерв (Фед) в Сан Франциско, съобщава Bloomberg.

„През последните 50 години стойността на щатските индекси е била пряко свързана с демографските тенденции“, посочват Дзиен Лу и Марк Шпигел в публикуван от банката доклад. „В контекста на предстоящото през следващите 20 г. пенсиониране на бейби бумърите, тази корелация не вещае нищо добро за стойността на акциите“.

Между 1981 г. и 2000 г. съотношението между цената и доходността на щатските акции се утрои, тъй като американците родени между 1946 г. и 1964 г. достигнаха върховата точка в кариерите си, се посочва в доклада. Търсенето на щатски акции от международни инвеститори може да облекчи тази тенденция. Подкрепата обаче, няма да е значителна.

„Чуждестранното търсене на щатски облигации няма да е достатъчно, за да неутрализира спада причинен от разпродажбите при пенсионирането на американци“, коментират анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още