fallback

Щатските индекси се понижиха рязко поради опасения за нова рецесия

Днес е един от онези дни, когато инвеститорите се фокусират върху всички лоши новини едновременно, коментират анализатори

23:10 | 18.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси колабираха  в четвъртък след масивни разпродажби породени от страхове за нова глобална рецесия и задълбочаване на дълговата криза в Европа, пише MarketWatch.

„Европейските пазари се сринаха още преди старта на сесията в Ню Йорк. Опасенията са за задълбочаване на дълговата криза. Днес е един от онези дни, когато инвеститорите се фокусират върху всички лоши новини едновременно“, казва Кен Тауър, анализатор на Quantitative Analysis Service.

„Бяхме готови за известна корекция, но е изненадващо колко силен е спадът днес. Все пак това илюстрира общата волатилност“, допълва Тауър.

След като се понижи с 528 пункта по-рано днес, Dow Jones Industrial Average затвори със загуба от 3,68% на 10991 пункта. Всичките 30 компонента на индекса изгубиха позиции, като най-тежко пострада Bank of America Corp.

Standard & Poor’s 500 се понижи с 4,46% до 1141 пункта, като сред 10-те групи на индекса най-силен спад отчетоха компаниите от индустриалния сектор.

Nasdaq Composite изгуби 5,22% до 2380 пункта.

Серия негативни новини накараха инвеститорите да потърсят убежище.

Morgan Stanley понижи прогнозата си за глобалния растеж през 2012 г, до 3,8% от 4,5% и определи европейския отговор на дълговата криза обхванала стария континент, като незадоволителен. 

Също днес Wall Street Journal съобщи, че щатските регулаторни органи засилват надзора си над местните подразделенията на европейските банки поради опасения, че банките могат да изпитат затруднения при финансирането си в САЩ. Данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) от сряда разкриха, че неназована европейска финансова институция е взела назаем от централната банка 500 млн. долара. Това е първият подобен деноминиран в долари заем от февруари.

От своя страна шведският финансов регулатор предупреди банките в страната да вземат допълнителни мерки, за да се защитят от задълбочаването на дълговата криза.

Данните от САЩ също не бяха окуражаващи. Ръстът на новите молби за помощи за безработни се оказа по-голям от очаквания, докато Федералният резерв във Филаделфия обяви, че производството в региона през август е претърпяло рязък спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още