fallback

Промишленото производство в САЩ отчете най-силния си растеж от март

Според анализатори данните говорят за бавно възстановяване на американската икономика

19:07 | 16.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Според анализаторите обаче данните говорят за много бавно възстановяване на щатската икономика. Сннимка: Ройтерс

Натовареният юли за автомобилостроителните заводи в САЩ е довел до най-силното увеличение на общото промишлено производство в страната след мартенските природни бедствия в Япония, което е окуражаващ знак на фона на нарастващите опасения от рецесия, предаде AP.

Според официалните данни заводското производство е нараснало с 0,6% миналия месец. Това е най-големият растеж след земетресението и вълната цунами от 11 март в Япония, които нарушиха веригата на доставки и ограничиха производството на някои автомобилни заводи в САЩ. През юни ръстът е бил 0,4%.

На съживяващото се автомобилостроене са пада почти целия растеж на заводското производство от миналия месец. Производството на коли и части е скочило с 5,2%. Като се изключи тази категория, заводското производство е нараснало само с 0,2%.

Цялото промишлено производство отчита растеж от 0,9 на сто през юли. Необичайно горещото време през юли повиши търсенето на енергия от електроцентралите. Производството на инвестиционни стоки се е увеличило с 0,6%, а миннодобивът също отчита ръст - с 1,1%. 

Анализатори обаче са на мнение, че данните говорят за много бавно възстановяване на щатската икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още