fallback

Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на САЩ на ниво ААА

Прогнозата по рейтинга е "стабилна", а краткосрочният рейтинг по задълженията в чужда валута също остава на предишното си ниво

18:19 | 16.08.11 г.

Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на САЩ по задълженията му в чужда и национална валута на ниво ААА. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Fitch днес потвърди дългосрочния рейтинг на САЩ по задълженията им в чужда и национална валута на ниво ААА със стабилна прогноза, се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА „Новости“.

Потвърден бе и краткосрочният рейтинг по задълженията в чужда валута на ниво F1+.

В съобщението се казва, че потвърждаването на рейтинга отразява факта, че ключовите параметри на „изключителното“ ниво на кредитоспособност на САЩ остават непроменени.

САЩ запазват висока кредитоспособност и ключовата си роля в световната финансова система, както и гъвкава, диверсифицирана и богата икономика.

Страната притежава и висока способност за поемане на „шоковете“, на които в момента са подложени световните финансови пазари.

Доларът и американските държавни облигации остават сред най-надеждните активи, а американската валута запазва своя световен статут.

Икономиката на САЩ остава сред най-продуктивните в света, като се вземе предвид доходът на глава от населението, който е по-висок от този на останалите държави с рейтинг ААА.

Институциалната и юридическата структура на законодателството подкрепя ръста на бизнеса и иновациите, затова в средносрочна перспектива според Fitch САЩ ще покажат най-динамичен ръст сред държавите с подобен рейтинг, намалявайки нивото на държавния дълг.

Агенцията прогнозира, че ниското ниво на номиналния и реалния основен лихвен процент заедно с долара в качеството му на световна резервна валута осигуряват на САЩ по-благоприятни перспективи за икономически растеж.

Същевременно от Fitch отбелязват, че въпреки изключителната си кредитоспособност финансовият профил на САЩ рязко се е влошил през последните няколко месеца и може да доведе до загуба на максимално високия им рейтинг.

В средносрочна перспектива от Fitch смятат, че общественото и политическото признание за нуждата от консолидиране на бюджета и вземането на своевременни мерки за съкращаване на дефицита в него ще постави САЩ на „пътя на устойчивото развитие“.

В тази връзка агенцията отбелязва, че много неща зависят от това в каква степен комисията от Конгреса, в която влизат представители на двете партии, ще успеят да изпълнят условията на споразумението за съкращаване на дефицита, постигнато на 2 август.

Преди 10 дни рейтинговата агенция Standart&Poor`s понижи с едно ниво кредитния рейтинг на САЩ до АА+, а два дни по-късно Moody`s потвърди максимално високия рейтинг на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още