fallback

Ръст на печалбата на Wal-Mart за второто тримесечие, спад в продажбите в САЩ

Безработицата и инфлацията в САЩ насочиха потребителите към по-евтини вериги за продажби на дребно, към заместители и закупуване на по-малки количества

16:19 | 16.08.11 г.

Снимка: Ройтерс

Продажбите в американските магазини на компанията Wal-Mart Stores Inc., отворени преди най-малко една година, са намалели с 0,9% през второто тримесечие, като това е девето поредно тримесечие на спад, съобщи Ройтерс.

Печалбата на компанията обаче надхвърли очакванията на анализаторите заради продажбите зад граница, продажбите на звеното Sam's Club и усилията за ограничаване на разходите, които помагат за преодоляването на ефектите от намалените продажби в САЩ.

Най-голямата компания за продажби на дребно в света обяви, че печалбата на акция е нараснала до 1,09 долара в сравнение с 97 цента за аналогичния период на 2010 г.

Ако се изключи спадът в пазарната стойност на валутните деривати, разходите за придобивания и разходите, които не са свързани с прекия бизнес, печалбата би била 1,12 долара на акция, докато усреднената оценка на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бе за 1,08 долара на акция.

За финансовата 2011 г. американските продажби в компанията представляват 62,1% от общите, или 260,3 млрд. долара.

Потребителите в САЩ се прехвърлиха към по-евтини вериги, тъй като безработицата остава висока и инфлацията подкопава покупателната им способност.

От ръководството на компанията смятат, че потребителите се опитват да спестяват средства чрез закупуване на по-евтини заместители, както и на по-малки количества – например половин галон мляко вместо галон.

Също така все повече потребители разчитат на държавни помощи за заплащане на храните и останалите стоки от първа необходимост.

През май очакванията на Wal-Mart бяха, че продажбите в американските магазини ще се вместят в границите между спад и ръст от по 1%, докато анализаторите очакваха спад от 0,6%.

От компанията съобщиха, че продажбите са се увеличавали всеки изминал месец през второто тримесечие.

Потребителите са намалели като брой, но всеки купувач е оставил средно в магазина по-голяма сума, се посочва в съобщението.

Очакванията на Wal-Mart за годината са за печалба между 4,41 долара и 4,51 долара на акция, докато предходната прогноза бе за печалба между 4,35 и 4,50 долара на акция.

За третото тримесечие очакванията на ръководството са за печалба на акция между 95 цента и долар.

Главният изпълнителен директор на компанията Бил Саймън заяви, че остава целта за излизане на печалба на магазините в САЩ до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още